2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

september 2015

Een veteraan vertelt

Minusma missieJohn Vankan verhaalt vrijdag 25 september over zijn uitzending JSD 2 van 24 juni tot 2 december 2014 naar Mali. Tijdens deze Minusma missie was hij als catering manager verantwoordelijk voor al het eten en drinken. Een zware opgave in een oorlogsgebied waar grote hongersnood heerste. John schetst een beeld van wat er allemaal bij een uitzending komt kijken bij en laat zien hoe het op die missie toegaat. Deze avond is georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders Afdeling Roermond.

 

Limburgse veteranen, wapenbroeders en andere belangstellenden zijn met hun eventuele partners van harte welkom op vrijdag 25 september om 19.00 uur in het Generaal Spoorpaviljoen te Roermond. Aanmelden is gewenst via: veteranentreffen1roermond@gmail.com of via de telefoonnummer: 06-36275960. Daarbij graag aangeven met hoeveel personen u komt. Voor meer informatie kunt u terrecht op onze website.


september 2015

Minister-president tekent het Gulden boek van de stad Roermond

Gulden boek Guldenboek

Na afloop van de herdenking op zaterdag 5 september, schreef minister-president Rutte in het Gulden boek van de stad Roermond: onder de indruk van de ceremonie Mark Rutte. Daarbij waren aanwezig de burgemeester van Roermond, mevrouw Donders-de Leest, de Gouverneur van Limburg de heer Bovens en de voorzitter van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962, de heer Limpens.

Foto: ĎRetra fotografieí

 


 

september 2015

Toespraken toegevoegd

minister-president RutteDe toespraken van minister-president Rutte, de voorzitter van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 Pascal Limpens en van aalmoezenier Liduin van den Broek zijn al aan de website toegevoegd. U kunt ze vinden onder de knop TOESPRAKEN of meteen door HIER te klikken. De toespraken/declamaties die nog ontbreken volgen zo snel mogelijk.

 

 

 

 

 


 

augustus 2015

Voor u gaat vertrekken, even uw route checken!

 

kaartjeAlvorens u van huis met de auto vertrekt is het verstandig om even uw route te checken! Dat kan via de website: van A naar Beter of mobiel via de speciale gratis vanAnaarBeter-app die beschikbaar is voor iPhone en Android. Ook via de verschillende routeplanners, zoals TomTom en Waze worden de actuele wegwerkzaamheden onderweg aangegeven.

Vanwege de te verwachte verkeersdrukte in Roermond aanstaande zaterdag 5 september, adviseren wij automobilisten dringend de volgende route te nemen:
A2, vanuit richting Maastricht/Eindhoven doorrijden naar A73 afslag 21, Roermond-Zuid. Op de rotonde rechtsaf in noordelijke richting (Maastrichterweg).
A73, vanuit richting Nijmegen/Venlo afslag 21, Roermond-Zuid. Op de rotonde rechtsaf in noordelijke richting (Maastrichterweg).


 

augustus 2015

Minister-president aanwezig bij 28e herdenking

 

minister-presidentPremier Mark Rutte is zaterdag 5 september aanwezig bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 in Roermond, om de de Nederlandse militairen te herdenken die in de periode 1945-1962 het leven lieten in voormalig Nederlands-IndiŽ en Nederlands Nieuw-Guinea. De Minister-president zal de herdenkingstoespraak uitspreken en namens de Ministerraad een krans leggen.

 

 

 


augustus 2015

Met de trein naar de jaarlijkse Herdenking in Roermond


flyerDe NS zet ook dit jaar extra lange treinen in voor de herdenking op 5 september. De speciale flyer van de NS kunt u HIER downloaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Programma Herdenking zaterdag 5 september 2015

 

 • 14.00 uur: aanvang herdenking

 • welkomstwoord door de voorzitter van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962.

 • openingsgebed.

 • toespraak door minister-president Rutte.

 • officiŽle kranslegging door Minister-president Mark Rutte namens de Ministerraad

 • taptoe en een minuut stilte.

 • Wilhelmus.

 • ceremonial fly-over door vier F16ís.

 • toespraak Generaal b.d. T. Meines.

 • declamatie door Hans van Bergen.

 • aanvang kranslegging van ruim 80 kransen namens de diverse organisaties.

 • afsluitende kranslegging namens de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 bij het monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962.

 • 15.45 uur: dankwoord en opening defilť.

  Dit jaar zullen leerlingen van groep 8 van Basisschool St. Alfonsus uit Roermond behulpzaam zijn bij het leggen van enkele kransen.

  Het Orkest de Koninklijke Luchtmacht en het Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging samen met het Weerter Gemengd Koor Vivace zorgen voor de muzikale ondersteuning. De erewachten worden gevormd door het 41e Pantser Genie Bataljon uit Oirschot, de Koninklijke Marechaussee en het 12e Infanterie Bataljon Regiment van Heutsz uit Schaarbergen 11e Luchtmobiele Brigade.


 

Juni 2015

Een veteraan vertelt

tonvanloonLuitenant Generaal bd Ton van Loon uit Nederweert verhaalt 28 augustus om 19.00 uur over zijn ervaringen als commandant op uitzending in 1999 naar Kosovo (KFOR1) en in 2006/2007 als Commandant RC(S) in Kandahar. Van Loon zal niet alleen ingaan op zijn ervaringen in het politiek militaire krachtenveld maar ook op de menselijke aspecten van de eenzame functie aan de top. In beeld en verhaal zullen we getuigen zijn van zijn ervaringen. Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen. Het belooft weer een enerverende avond te worden georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders Afdeling Roermond. Limburgse veteranen, wapenbroeders en andere belangstellenden met hun eventuele partners zijn dan van harte welkom op vrijdag 28 augustus om 19.00 uur in het Generaal Spoorpaviljoen te Roermond. Aanmelden is gewenst via: veteranentreffen1roermond@gmail.com of via de telefoonnummers: 0475-337830/06-36275960. Daarbij graag aangeven met hoeveel personen u komt. Voor meer informatie kunt u terrecht op onze website.


Juni 2015

Documentaire over militaire Helden

Documentaire HeldenOp 31 mei zond L1 TVL1 de documentaire 'Helden' van Hans Heijnen uit in het kader van 70 jaar Bevrijding van Limburg. Een film over mensen die in een oorlog heldendaden hebben verricht en waarvoor zij een hoge onderscheiding hebben gekregen. De documentaire schetst een heel persoonlijk beeld van vier mannen die allemaal een dapperheidsonderscheiding hebben gekregen voor acties in het verleden of bij meer recente missies. Een van hen is de in 2014 overleden Albert Hoeben uit Stramproy, Ridder Militaire Willems-Orde (MWO). Hij kreeg zijn onderscheiding voor een bijzondere actie in Nederlands-Indië. U kunt de documentaire HIER terugzien.

 


 

29 mei: Een veteraan vertelt in het Generaal Spoorpaviljoen

 

Joop VrooneJoop Vroone, in 1994 uitgezonden naar het voormalige JoegoslaviŽ bij de ECMM (European Community Mission) in Zagreb, vertelt over zijn missie. Joop was geplaatst bij het Regionaal Centrum Knin, de toenmalige hoofdstad van de RSK (Republiek Serpska Krajina) waar hij zes weken als waarnemer werkte en vervolgens de functies van Chief Logistic en Humanitarian Officer vervulde. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Limburgse veteranen, wapenbroeders, maar ook andere belangstellenden zijn met hun eventuele partners van harte uitgenodigd in het Generaal Spoorpaviljoen te Roermond op 29 mei om 19.00 uur. Aanmelden is gewenst via e-mail of tel. 06-36 27 59 60. Daarbij graag aangeven met hoeveel personen u komt. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de Bond van Wapenbroeders Afdeling Roermond.


 

Mei 2015

Dagblad De Limburger: 'Het verhaal achter de plaquette'

Adri Leissner-Baarspul
Adri Leissner-Baarspul (72) uit Roermond verliest in 1959 haar broer Manfred Baarspul bij een vliegramp in Goa. Hoe moeilijk het is geweest voor de familie om Manfred erkend te krijgen als oorlogsslachtoffer, blijkt uit een tentoonstelling bij het Nationaal IndiŽ-monument in Roermond. Dagblad De Limburger tekende haar verhaal op. Het krantenartikel kunt u HIER bekijken.

 

 

 


Mei 2015

Nieuwe foto's herdenkingsboog

 

BloemsierkunstBloemsierkunst Peters Roermond stelde dit fraaie bloemstuk te beschikking, zodat er nieuwe foto's van de Herdenkingsboog gemaakt konden worden. De Herdenkingsboog, onthuld op 30 juli 2010, symboliseert de doelstelling van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962: 'Een brug slaan tussen de generaties veteranen om gezamenlijk onze militaire gesneuvelden te eren en te herdenken'.

 


 

Mei 2015
Reizende expositie Routes of Liberation in de kathedraal van Roermond

ExpositieVanaf 1 mei t/m 28 mei staat de Kathedraal St. Christoffel in Roermond in het teken van de tweede wereldoorlog. Op initiatief van de Provincie Limburg komt een reizende expositie met de titel 'Route of Liberation' naar het bisdom. Een zeer bijzondere en gratis toegankelijke overzichttentoonstelling die hierna alleen nog in Berlijn te zien is. De tentoonstelling geeft een totaal beeld van de oorlog in heel Europa en neemt u in de tijdlijn mee door de gebeurtenissen. Vanaf het prille begin tot in zijn volle omvang. Een unieke mogelijkheid om verder te kijken en vanuit andere hoeken deze periode te bezichtigen. Enkel te zien tussen 14.00 Ė 17.00 uur in de Kathedraal te Roermond. Voor meer informatie over de expositie klik HIER. Meer informatie over Routes of Liberation Nederlanstalig, KLIK hier.

 


Geacht bestuur van de Stichting Indie-monument en van de Stichting Vrienden van het Monument,

hartelijk dank voor uw felicitaties en voor uw blijk van waardering in de vorm van een boeket bloemen bij gelegenheid van mijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en de motivatie en het opspelden door Minister van Defensie J.A. Hennis-Plasschaert op het Ministerie van Defensie.


Felicitaties-van-de-CommandantMijn motivatie tot enthousiaste inzet is om voorwaarden te scheppen om veteranen de mogelijkheid te bieden hun eigen verhalen aan elkaar te kunnen vertellen.
Dat is met vallen en opstaan verwezenlijkt bij de Wapenbroeders en zeer bijzonder in het Generaal Spoorpaviljoen in het Herdenkingspark, waar we reeds 13 keer: Een veteraan vertelt ... geboeid hebben beluisterd.
Bovendien kan die veteraan zijn verhaal ook doorvertellen ( denk aan ons vertelproject voor de scholen en vele maatschappelijke groeperingen in het Generaal Spoorpaviljoen,waar ik vanaf 2000 al aan meewerk en het project van het Veteraneninstituut: Een veteraan voor de klas, waar ik ook aan deelneem.
Het is heel belangrijk door te gaan met de voorlichting over de uitzendingen, haar motivatie en de (soms dodelijke) gevolgen.
Daarbij spelen de waardige ceremoniele herdenkingen een cruciale rol in het rouwproces en de verwerking voor nabestaanden en collega's.
Bij dit alles is een belangrijke rol weggelegd voor het bestuur van het Indie-monument om al deze facetten te faciliteren, bewaken, onder de aandacht te brengen en in stand te houden.
Tenslotte hartelijk dank voor uw faciliteren en uw medewerking.
Ook zou ik dit niet kunnen verwezenlijken zonder de support van mijn echtgenote Gerda.

Met vriendelijke groet,

en Hub Aendekerk


 

April 2015

Hub Aendekerk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

 

Hub AendenkerkďUw inzet is opgevallen en maakte het verschil.Ē Dat zei minister Jeanine Hennis- Plasschaert vanmorgen op het Haagse departement tegen 10 Defensiemedewerkers. Zij ontvingen uit haar handen een Koninklijke Onderscheiding. Daarnaast kregen in hun woonplaats nog 13 (oud)militairen en burgers van Defensie een lintje. Hennis: ďDe waarde van deze onderscheiding is dat het gaat om individuele prestaties, ongeacht maatschappelijke status, militaire rang of adellijke afstamming. Ik beschouw het als een eer u vandaag in het zonnetje te zetten.Ē
Een van de gedecoreerden was de heer Aendekerk. Militairen konden dag en nacht een beroep doen op deze voormalige aalmoezenier. Hij richtte begin jaren Ď90 tijdens een uitzending naar JoegoslaviŽ het eerste Holland House op. Daar konden militairen op adem komen, zich even ontspannen. Dit initiatief leidde er mede toe dat tegenwoordig in vrijwel alle missiegebieden zoín huis (Echos) staat. ďMensen hebben elkaar zoveel te bieden, als ze maar met elkaar in contact komenĒ, is een treffende uitspraak van Aendekerk.

 


April 2015

Paul Schlicher benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau  

 

Paul SchlicherPaul Schlicher is vrijdag 24 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Naast zijn vele werkzaamheden voor de carnavalswereld, zoals bestuurslid en secretaris van Stichting Vastelaovendoptocht Remunj, secretaris en voorzitter van de Prinselikke Stadts-Garde Faubourg St. Jacques, medeoprichter en bestuurslid van de Federatie Euroregionale Gardes, was de heer Schlicher 11 jaar bestuurslid van de Stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 en penningmeester van de Stichting Vrienden van het Monument.


April 2015

Bijzondere expositie in Paviljoen

 

expositie MarinersMevrouw Adri Leiszner en de heer Richard Gabeler hebben aan de hand van fotoís en tekstpanelen in het Paviljoen een kleine expositie ingericht die tot en met september te zien zal zijn. Met deze expositie krijgen bezoekers meer informatie over de plaquette van de Marine Luchtvaart Dienst ter nagedachtenis aan de bemanningen van de amfibische Martin PBM-5A Mariners. In totaal zijn vier toestellen gecrasht; 1957 Merauke (Nieuw-Guinea), 1958 Abadan (Iran), 1959 Goa (India) en in 1959 Patipi Bay (Nieuw-Guinea) waarbij 30 bemanningsleden het leven lieten.

 


April 2015

Een veteraan vertelt in het Generaal Spoorpaviljoen

 

Marco van LeeuwenMarco van Leeuwen, Senior Ruimer Explosieven vertelt op vrijdag 24 april om 19.00 uur zijn verhaal. Senior Ruimer is degene, die als eerste naar een niet gesprongen projectiel, bom of granaat gaat om hem te bestuderen en onschadelijke te maken. Marco verhaalt over zijn uitzendingen naar Afghanistan in 2005, 2007 en 2009 en schets een beeld van wat er allemaal komt kijken om een (ongesprongen) projectiel/explosief als team te ontmantelen.  Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen. Vragen, die doorgaans nog al wat losmaken bij veel aanwezigen. Limburgse veteranen, wapenbroeders, maar ook andere belangstellenden zijn met hun eventuele partners van harte uitgenodigd in het Generaal Spoorpaviljoen te Roermond op 24 april t om 19.00 uur. Aanmelden is gewenst via e-mail of tel. 06-36 27 59 60. Daarbij graag aangeven met hoeveel personen u komt. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de Bond van Wapenbroeders Afdeling Roermond.


Maart 2015

Plaquette 120 squadron ML KNIL officieel onthuld

 

PlaquetteZaterdagmiddag 28 maart is de plaquette van het 120 squadron ML KNIL officieel onthuld door het 520 squadron van de KLu. Tijdens de ceremonie werd een overdenking uitgesproken door Aalmoezenier Liduina van den Broek en schetste de heer Henk Kauffman het belang en de historie van het 120 squadron ML KNIL.

 

 

 

 


Maart 2015

2 Apache-vliegers omgekomen in Mali

HalfstokTijdens een schietoefening in Mali is dinsdagmiddag 17 maart een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter neergestort. Hierbij zijn de 30-jarige kapitein Renť Zeetsen en de 26-jarige eerste luitenant Ernst Mollinger omgekomen. Beide slachtoffers zijn afkomstig van 301 Squadron van het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp betuigen in het condoleanceregister hun medeleven: "Wij zijn diep getroffen door het bericht dat Apache-vliegers kapitein Renť Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger zijn omgekomen in Mali. Onze gedachten gaan uit naar hun relaties, familie, vrienden en collegaís. Wij leven intens met hen mee en wensen hen kracht bij het omgaan met dit grote verlies. Renť Zeetsen en Ernst Mollinger zetten zich in voor een vrije en veilige wereld en betaalden daarvoor de hoogste prijs. Ze verdienen ons grootste respect."

U kunt uw deelneming betuigen in het condoleanceregister.

 
Als teken van rouw zal de vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962, tot de uitvaartdienst van de omgekomen militairen, halfstok blijven hangen.


Maart 2015

Een veteraan vertelt in het Generaal Spoorpaviljoen

 

Hermy HeymannMajoor der Mariniers bd. Hermy Heymann, geboren in Roermond hield op de Nationale IndiŽ-herdenking op 6 september 2014 een boeiende toespraak. Hermy Heymann krijgt vrijdag 27 maart een podium om te verhalen over zijn vier uitzendingen naar onder andere Cambodja 1992, Albanie 1999, Afghanistan 2007 en als VN-waarnemer van januari tot juli 2011 naar Soedan. Hij geeft een beeld van wat er allemaal bij komt kijken voordat je wordt uitgezonden en laat zien hoe het op de missie toegaat met alle dilemma's van dien. Het belooft weer een enerverende avond te worden, opgezet door de Bond van Wapenbroeders Afdeling Roermond. Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen. Vragen, die doorgaans nog al wat losmaken bij veel aanwezigen. Limburgse veteranen, wapenbroeders, maar ook andere belangstellenden zijn met hun eventuele partners van harte uitgenodigd in het Generaal Spoorpaviljoen te Roermond op 27 maart om 19.00 uur.
Aanmelden is gewenst via e-mail of tel. 06-36 27 59 60. Daarbij graag aangeven met hoeveel personen u komt. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de Bond van Wapenbroeders Afdeling Roermond.

 


Februari 2015

Expositie: ĎBevrijd? Veteranen van een vergeten oorlogí

 

 

IndiŽ-veteraanBevrijd? Veteranen uit een vergeten oorlog is in meerdere opzichten een ontroerend en stijlvol multimediaal project waarin human interest echt centraal staat. U zult na uw bezoek ongetwijfeld genuanceerder over de levens van deze inmiddels hoogbejaarde veteranen oordelen. Een oorlog om nooit meer te vergeten. Fotograaf Brendan van den Beuken (47) maakte fotoís en een video met getuigenissen van 29 IndiŽ-Veteranen. De 30ste, zijn eigen vader, getuigde niet. Vanaf 1 maart aanstaande te zien in Museum van Bommel van Dam te Venlo.


 

Februari 2015

Ridder MWO Van den Hoek (93) overleden

Ridder MWO Albert HoebenDrager van de Militaire Willemsorde Cornelis Pieter van den Hoek uit Werkendam is donderdagavond op 93-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigde de Kanselarij der Nederlandse Orden vrijdagavond. Van den Hoek was een Werkendammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog zogeheten crossings ondernam. Hij smokkelde mensen, berichten, goederen en medicijnen door de Biesbosch. Dit gebied lag van december 1944 tot en met mei 1945 tussen bezet en bevrijd gebied in. In 1942 werd de toen 21-jarige Van den Hoek opgepakt en naar een werkkamp in Keulen getransporteerd. Tijdens zijn verlof in november 1943 dook hij onder in een woonark in de Biesbosch. Daar zaten al drie andere onderduikers. Van den Hoek sloot zich aan bij de verzetsgroep 'De Partizanen van de Biesbosch'. Van den Hoek werd in 1948 door koningin Wilhelmina tot drager van de Willems-Orde geslagen. Er zijn nu nog vier levende dragers van de Willemsorde.


Februari 2015

Een veteraan vertelt in het Generaal Spoorpaviljoen te Roermond

 

Maasbrug RoermondVeteranen, Wapenbroeders en andere belangstellenden kunnen 27 februari luisteren naar Annie Ramakers- Dahmen. In het kader van 70 jaar bevrijding van Roermond, op 1 maart 2015, gaat zij in op de periode van Roermond als Frontstad tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door de Amerikanen in maart 1945. Haar verhaal wordt met fraaie beelden uit die tijd ondersteund. Annie heeft de Tweede Wereldoorlog in Roermond van zeer nabij meegemaakt.
We bieden nu ook weer, in dit geval aan een ervaringsdeskundige uit WOII, een podium in het Paviljoen van het Nationaal Herdenkingspark aan de Maastrichterweg 19 in Roermond om te verhalen over haar beleving en onuitwisbare indrukken in en na die oorlog. Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen. Vragen, die doorgaans nogal wat losmaken bij de aanwezigen.
Limburgse veteranen, wapenbroeders, maar ook andere belangstellenden zijn met hun eventuele partners van harte uitgenodigd in het Generaal Spoorpaviljoen te Roermond op 27 februari om 19.00 uur.
Aanmelden is gewenst via e-mail of tel. 06-36275960. Daarbij aangeven met hoeveel personen u komt. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de Bond van Wapenbroeders Afdeling Roermond.


 

Januari 2015

 Herdenkingsboekje 2014 verstuurd

 

Herdenkingsboekje2014Het Herdenkingsboekje 2014 is inmiddels verstuurd naar de 'Vrienden van het Monument'. In het Herdenkingsboekje staan alle toespraken, daarnaast is er een selectie opgenomen uit de vele foto's die op die dag gemaakt zijn. U kunt het boekje HIER inzien.

 


 

Januari 2015

Interactieve website veternanenmissies genomineerd voor geschiedenisprijs 2014

 

WebsiteDe interactieve missiekaart, gemaakt in opdracht van het Nationaal Comitť Veteranendag, is genomineerd voor de geschiedenisprijs 2014. Met deze kaart kan iedereen zich laten informeren over wat veteranen beleven en voelen vůůr, tijdens en na de militaire inzet. Ook de herdenking in Roermond wordt uitvoerig in beeld gebracht. De website wordt in beschouwing genomen als beste historische website 2014 en is alvast terecht gekomen in de groep van eerste tien genomineerden. Op 12 februari worden de winnaars bekend gesteld door juryvoorzitter Maarten van Rossem in de Koninklijke Bibliotheek Den Haag. De interactieve website kunt u HIER bekijken.

 


 

   

Volg ons

Stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962

Postbus 1302

6040 KH  ROERMOND

Mobiel: 06 55 32 83 06

e-mail: secretariaat

© NIM