Banner
Banner

2015 | 2014 | 2013| 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |2008 | 2007 |

 

Gepost: vrijdag 19 december, 2008
Nederlandse militair sneuvelt in Afghanistan

 

De 24-jarige Mark Weijdt is vrijdag in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen toen hij op een bermbom stapte. Dat gebeurde tijdens een vuurgevecht met vermoedelijke Taliban-strijders. Een soldaat raakte bij het incident lichtgewond.

Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm in Den Haag bekend gemaakt. De betrokken militairen waren op een meerdaagse patrouille om contact te zoeken met de bevolking, in een gebied waar de Nederlanders nog niet zo vaak geweest waren.

De vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument blijven tot de uitvaartdienst van de omgekomen Mark Weijdt halfstok hangen.

 


Gepost:  donderdag 20 november, 2008
Pierre Huyskens woensdag 19 november overleden

 

Diep bedroefd hebben wij kennis genomen van het overlijden van ons erelid

 

de heer Pierre Huyskens

 

Pierre Huyskens schreef voor de jaarlijks herdenkingen op 7 september een groot aantal declamaties, waarnaar door de ruim 20.000 veteranen en nabestaanden ademloos werd geluisterd. De woorden en de geest van deze declamaties hebben een vaste plaats gevonden in de hoofden en de harten van alle veteranen en nabestaanden.

In onze herinnering blijft hij voortleven als een warme en betrokken persoonlijkheid die mensen kon binden. Wij betuigen ons medeleven en wensen zijn echtgenote, zijn kinderen en familie veel sterkte toe bij dit verlies.

 

Bestuur Stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962

 

 


Gepost:  vrijdag 24 oktober, 2008

Nieuwe plaquette bij Monument voor Vredesoperaties

ďU bent een onmisbare schakel in ons optreden.Ē Dat zei de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman in Nieuwegein, tijdens de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan tweehonderd militairen. Zij dienden bij het Logistic Support Detachement en het Joint Support Detachement in Afghanistan.

Tijdens de plechtigheid werd een minuut stilte in acht genomen voor alle gesneuvelde en gewonde collegaís van het afgelopen jaar. Zij zijn vandaag bijgeschreven op een nieuwe plaquette bij het Monument voor Vredesoperaties in Roermond.


Gepost: donderdag 18 september, 2008

Herdenking bij Monument voor Vredesoperaties

Op vrijdag 24 oktober bestaat het Monument voor Vredesoperaties vijf jaar. Het Veteraneninstituut en de Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht geven die dag nabestaanden en belangstellenden een kans om elkaar in een informele sfeer te ontmoeten. De bijeenkomst begint om 19.00 uur in de Bedevaartskapel van Onze Lieve Vrouw in ít Zand in Roermond met een bezinningsdienst. Daarna gaat het gezelschap in een fakkeltocht naar het Monument voor Vredesoperaties, waar de omgekomen militairen herdacht worden.

 


Zondag 7 september, 2008

Een dode en vijf gewonden bij aanslag in Uruzgan

De 21-jarige soldaat der eerste klasse Jos ten Brinke is vanmiddag omgekomen bij een aanslag met een geÔmproviseerd explosief (IED). Bij deze explosie zijn vijf Nederlandse militairen gewond geraakt, van wie een zwaar.
De aanslag gebeurde rond 15.00 uur plaatselijke tijd, dat is 12.30 uur Nederlandse tijd. Van de militairen zijn er vier, een sergeant en drie soldaten, afkomstig van 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo en twee soldaten van 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot. Ook de omgekomen militair behoorde tot deze genie-eenheid. De toestand van de gewonden is stabiel. De families zijn op de hoogte gebracht. De vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument blijven tot de uitvaartdienst van de omgekomen militair halfstok hangen.

 


Zaterdag 6 september, 2008

Slachtoffers IndiŽ en Nieuw-Guinea herdacht

(Novum/ANP) - Voor de 21e keer zijn in Roermond de 6229 Nederlandse militairen herdacht die in de periode 1945-1962 vielen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-IndiŽ en Nieuw-Guinea. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) legde zaterdag namens de regering een krans bij het Nationaal IndiŽ-monument. Vier F-16's vlogen in de zogenoemde missing man-formatie laag over de begraafplaats.
"IndiŽ en Nieuw-Guinea gaan hand in hand met Afghanistan en Tsjaad", trok De Vries in zijn toespraak een vergelijking tussen de strijd in de voormalige koloniŽn en de huidige Nederlandse missies. "Ook u ging naar een land waarover u weinig wist, waar u onder gevaarlijke omstandigheden uw werk moest doen. Ook voor u gold dat de vijand vaak onzichtbaar was en zich onder de lokale bevolking bevond. Het beeld wat men in Nederland had stond soms ver af van uw werkelijkheid."
De Vries memoreerde ook verschillen tussen 'toen en nu'. "Het ťťn-kolommertje in het Leidsch Dagblad waarin weer zeventien gesneuvelden werden gemeld staat in groot contrast tot de ruime aandacht van vandaag voor omgekomen militairen."
De staatssecretaris richtte verder een dankwoord tot de vrijwilligers van de stichting Nationaal IndiŽ-monument, die het monument al twintig jaar onderhouden, dagelijks de vlag hijsen en jaarlijks een herdenking organiseren.

 


Vrijdag 5 september, 2008

Carillon weer in oude luister hersteld

Met man en macht is vrijdag 5 september de hele dag gewerkt om het carillon weer operationeel te krijgen. Nadat de klokken in de nacht van 7/8 november 2007 gestolen waren, kon het carillon vandaag weer in zijn oude luister hersteld worden. Om het carillon een breder toonspectrum te geven, waardoor er meer melodieŽn gespeeld kunnen worden, zijn er drie extra klokken toegevoegd.

 


Woensdag 3 september, 2008

Inzet extra treinen zaterdag 6 september

Net als voorgaande jaren zal NS dit jaar weer extra treinen inzetten en de normale treinen versterken om op 6 september 2008 duizenden extra reizigers uit heel het land naar Roermond te kunnen vervoeren.

  


Vrijdag 26 augustus, 2008

Klokken voor carillon gegoten

Op vrijdag 29 augustus zijn de nieuwe klokken voor het carillon bij de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij in Asten gegoten. Enkele leden van de Stichting Nationaal IndiŽ-monument waren bij het belangrijke gietproces aanwezig. Op vrijdag 5 september worden de klokken weer op hun vaste plaats, naast het Generaal Spoorpaviljoen bij het monument, gemonteerd.

 

 

 


Dinsdag 26 augustus, 2008

Verkeermaatregelen in verband met herdenking

In verband met de herdenking bij het Nationaal IndiŽ-monument op zaterdag 6 september, is de Maastrichterweg vanaf de Burgemeester Geuljanslaan tot aan het tankstation bij de Andersonweg van 11.00 tot 17.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Het tankstation blijft bereikbaar vanuit het noorden.

Bij de rotonde Roersingel worden verkeersregelaars ingezet om de doorstroming van het verkeer te bevorderen.

 

 


Donderdag 21 augustus, 2008

Herdenking 5de en 7de Afdeling Veldartillerie

Op donderdag 21 augustus hielden de veteranen van de 5e en 7de Afdeling Veldartillerie ĎDe Rokende Vulkanersí, hun jaarlijkse herdenking. Na het samenkomen in het Generaal Spoorpaviljoen, werden bij het monument de namen voorgelezen van de omgekomen kameraden, de Nederlandse vlag gehesen en een krans gelegd bij hun plaquette.


 


Zondag 10 augustus, 2008

Nationaal IndiŽ-monument ontvangt foto-verzameling 4.2. RI

© NIM/ Ursem J.P.S.M.Op de laatste dag van de maand, donderdag 31 juli, heeft veteraan de heer van Nistelrooij, in het bijzijn van naaste familie, zijn omvangrijke fotoverzameling over 4.2. RI overgedragen aan het Nationaal IndiŽ-monument. Vicevoorzitter de heer Nico Engels nam de bescheiden dankbaar in ontvangst. De verzameling, of een deel daarvan, zal op gezette tijden in het Generaal Spoorpaviljoen tentoongesteld worden.

 

Zondag 13 juli, 2008

Alle plaquettes staan nu op de site

© NIM/ Ursem J.P.S.M.Alle plaquettes op de gedenktafels van het Nationaal IndiŽ-monument staan nu op de site. Ook de acht plaquettes van het Monument voor Vredesoperaties zijn er aan toegevoegd. 


Dinsdag 08 juli, 2008

15 juli herdenking Commandostichting

© NIM/ Ursem J.P.S.M.Op dinsdag 15 juli vindt bij het Nationaal IndiŽ-monument de jaarlijkse herdenking van de Commandostichting, Korps Commandotroepen plaats. De herdenking begint om 11.00 uur. 


Zondag 29 juni, 2008

Driehonderd veteranen bezochten Limburgse Veteranendag

© NIM/ Ursem J.P.S.M.In het veteranenpark was op zaterdag 28 juni, voor de vierde keer, de provinciale viering van de nationale Veteranendag bij het Monument voor Vredesoperaties. Veteranen van verschillende missies waren aanwezig. Burgemeester Henk van Beers van Roermond, gouverneur Leon Frissen en enkele Tweede Kamerleden woonden de plechtigheid bij. Het ReŁnieorkest Limburgse Jagers zorgde voor de muzikale omlijsting.

 

 


Zondag 22 juni, 2008

Veteranen uit Bunschoten-Spakenburg bezoeken monument

© NIM/ Ursem J.P.S.M.Zaterdag 21 juni brachten veteranen uit Bunschoten-Spakenburg een bezoek aan het Nationaal IndiŽ-monument. De groep bestond uit ongeveer 50 personen, waarvan een aantal dames gekleed was in traditionele klederdracht. In het Generaal Spoor paviljoen werden zij ontvangen met koffie en Limburgse vlaai. Daarna volgde een uitgebreide toelichting over de geschiedenis van Nederlands IndiŽ, de politionele acties, het monument en de nationale herdenking. Vervolgens legden de veteranen een krans bij het monument en werden de overleden kameraden herdacht. Tot slot was er een wandeling door het veteranenpark, waarbij de symbolieken werden uitgelegd die in het Nationaal IndiŽ-monument en het Monument voor Vredesoperaties verankerd liggen.
 


Zaterdag 3 mei, 2008

Nabestaanden uit Stamproy bezoeken monument

© NIM/ Ursem J.P.S.M.18 nabestaanden van gesneuvelden militairen uit Stramproy, gemeente Weert, brachten op zaterdag 3 mei een bezoek aan het monument. Voor de meesten was het de eerste keer dat ze in het Veteranenpark waren. Na een rondleiding over het park kregen de aanwezigen onder het genot van koffie en Limburgse vlaai, een korte presentatie.

 


Zaterdag 3 mei, 2008
48 plaquettes toegevoegd

© NIM/ Ursem J.P.S.M.48 foto's van plaquettes zijn aan de site toegevoegd. Via de knop PLAQUETTES kunt u ze bekijken.

 

 


Woensdag 30 april, 2008
De eerste 23 plaquettes zijn aan de site toegevoegd

© NIM/ Ursem J.P.S.M.De eerste 23 plaquettes van de toenmalige krijgsmachtonderdelen die op de gedenktafels bij het monument liggen, kunt u nu op deze site bekijken. Binnen enkele weken zijn de ongeveer 200 plaquettes via de knop PLAQUETTES niet alleen tot in detail te bekijken, maar kunnen ook op de eigen computer opgeslagen worden. Als u vragen heeft over de plaquettes, kunt u contact op nemen met het secretariaat.

 


Dinsdag 29 april, 2008
Limburgse Veteranendag

© NIM/ Ursem J.P.S.M.De Stichting Limburgse Veteranendag (SLVD) organiseert op zaterdag 28 juni bij het Monument voor Vredesoperaties in het Veteranenpark te Roermond, de vierde Limburgse Veteranendag. De dag is voor alle in Limburg woonachtige veteranen en hun partners, die om welke redenen dan ook niet deelnemen aan de Nederlandse Veteranendag in Den Haag of elders in het land. De Limburgse Veteranendag begint om 10.00 uur.

 


Woensdag 23 april, 2008
Druk bezochte Vriendendag

© NIM/ Ursem J.P.S.M.Op woensdag 23 april was de tweejaarlijkse vriendendag voor de 'Vrienden van het monument'. De bijeenkomst waar ruim 425 'vrienden' aan deelnamen vond plaats in de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck kazerne te Oirschot. Na de ontvangst met koffie en cake, was de plenaire vergadering. Hierna werd de traditionele rijsttafel geserveerd en werd deze succesvolle middag afgesloten met een uitermate gezellig en informeel samenzijn.

 


Vrijdag 18 april, 2008
Weer Nederlandse militairen omgekomen in Afghanistan

© NIM/ Ursem J.P.S.M.Bij een aanslag met een bermbom in Afghanistan zijn twee Nederlandse militairen om het leven gekomen. Een van hen is de de zoon van de nieuwe Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. Bij de aanslag waarbij de 23-jarige luitenant Van Uhm en een 22-jarige soldaat om het leven kwamen, raakten twee andere militairen zwaar gewond. De missie in de Afghaanse provincie Uruzgan heeft sinds de start in 2006 zestien levens geŽist. Acht van de slachtoffers kwamen om het leven door gevechtshandelingen.
De vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument zullen tot de uitvaartdienst van de twee omgekomen militairen halfstok blijven hangen.


Woendag 16 april, 2008
Bezoek Senioren SociŽteit Banholt

© NIM/ Ursem J.P.S.M.Op dinsdag 15 april bracht de Senioren SociŽteit Banholt met 41 personen een bezoek aan het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962. Na de ontvangst en een presentatie volgde er een rondleiding over het veteranenpark. Voor groepen bestaat de mogelijkheid om onder deskundige leiding een voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen. GeÔnteresseerden kunnen zich daarvoor melden bij het secretariaat.
 


Zondag 13 januari, 2008
Opnieuw Nederlandse militairen gesneuveld in Afghanistan

© NIM/ Ursem J.P.S.M.In Afghanistan zijn op zaterdag 12 jaunari opnieuw twee Nederlandse ISAF-militairen om het leven gekomen. Het gaat om de 20-jarige soldaat eerste klasse Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema.
De militairen zijn afkomstig van het 44 Pantserinfanteriebataljon gelegerd op de Johannes Postkazerne te Havelte. De vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument zullen tot de uitvaartdienst van de twee omgekomen militairen halfstok blijven hangen.

 

   

Volg ons

Stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962

Postbus 1302

6040 KH  ROERMOND

Mobiel: 06 55 32 83 06

e-mail: secretariaat

Bezoekadres:

Maastrichterweg 19

6041 NZ  ROERMOND

GPS: N 51.10.979 E 5.59.314

 

© NIM