Banner
Banner

2015 | 014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

Gepost: dinsdag 24 november, 2009

Herdenking voortaan op de eerste zaterdag van september

 

De jaarlijkse herdenking bij het Nationaal IndiŽ-monument is voortaan op de eerste zaterdag van september. In 2010 is dat zaterdag 04 september.

 

De reden dat de stichting Nationaal IndiŽ-momument 1945-1962 het besluit heeft moeten nemen om de datum van 07 september te verplaatsen, is de toenemende verkeers-, en treinproblematiek en de afnemende beschikbaarheid van militairen en (defensie)autoriteiten op doordeweekse dagen.

 


Gepost: dinsdag 8 september, 2009

Foto's en toespraken van de herdenking zijn toegevoegd

 

Foto's van de Nationale herdenking bij het Nationaal IndiŽ-monument van maandag 7 september zijn aan het fotoalbum toegevoegd. U kunt de foto's meteen zien door HIER te klikken. De toespraak van de minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, de declamatie van de staddichter van Roermond, Hans van Bergen, het gebed van aalmoezenier Van Rooij en de toespraak van de voorzitter van de stichting Nationaal-IndiŽ-monument 1945-1962 Pascal Limpens, zijn aan het archief toegevoegd. U kunt de toespraken meteen inzien door HIER te klikken.

 


Gepost: maandag 7 september, 2009

Weer Nederlandse militair in Afghanistan omgekomen

 

Wederom is een Nederlandse militair in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen. Drie andere militairen en een Afghaanse tolk raakten gewond. Dat heeft commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maandagavond bekendgemaakt.

De 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen van de genie in Wezep kwam om het leven door een aanslag met een geÔmproviseerde bom. Van zijn drie gewonde collega's en de tolk is de toestand stabiel. Als teken van rouw zal de vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument tot de uitvaartdienst van de omgekomen Mark Leijsen halfstok blijven hangen.

 


Gepost: zondag 6 september, 2009

Opnieuw Nederlandse militair in Afghanistan omgekomen

 

Bij een vuurgevecht in Uruzgan is vanochtend de Nederlandse korporaal Kevin van de Rijdt gesneuveld. De 26-jarige militair van het Korps Commandotroepen maakte deel uit van de speciale eenheid Task Force 55. Dit maakte Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm bekend.

Als teken van rouw zal de vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument tot de uitvaartdienst van de omgekomen Kevin van de Rijdt halfstok blijven hangen.

 


Gepost: dinsdag 25 augustus, 2008

Herdenking bij Monument voor Vredesoperaties

Op vrijdag 23 oktober zal voor de 2e maal een herdenking bij het Monument voor Vredesoperaties worden gehouden. Het Veteraneninstituut en de Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht geven die dag nabestaanden en belangstellenden een kans om elkaar in een informele sfeer te ontmoeten. De bijeenkomst begint om 19.00 uur in de Bedevaartskapel van Onze Lieve Vrouw in ít Zand in Roermond met een bezinningsdienst. Daarna gaat gaan de naar verwachting 100 deelnemers in fakkeltocht naar het Monument voor Vredesoperaties, waar bij de plaquettes bloemen gelegd zullen worden. Na een korte stilte en een afsluitend woord en gebed is de herdenking rond 20.30 uur beŽindigd.

 


Gepost: maandag 31 augustus, 2009

Verkeersmaatregelen in verband met herdenking

 

Vanwege de grote toeloop voor de herdenking bij het Nationaal IndiŽ-monument op maandag 7 september, dient het verkeer rekening te houden met een aantal omleidingen, die via bebording staan aangegeven. Tussen 11.00 uur en 17.00 uur is de Maastrichterweg tussen de Burgemeester Geuljanslaan en de Kapellerlaan afgesloten. Het politiebureau en het Shell-tankstation blijven bereikbaar. Bezoekers kunnen hun auto parkeren op de twee parkeerterreinen bij kasteeltje Hattem en de voetbalvelden aan de Maastrichterweg. Vanaf 10.00 uur rijden bussen vanaf het NS-station Roermond een pendeldienst.

 


Gepost: woensdag 26 augustus, 2009

NOS registreert herdenking 2009

De NOS zendt op 7 september 2009 een verslag uit van de herdenking bij het Nationaal IndiŽ-monument. In interviews, reportages en studiogesprekken wordt stilgestaan bij onder andere het onbegrip dat veel terugkerende militairen in Nederland ondervonden. Maar de ervaringen van de IndiŽ-veteranen die deelnamen aan de politionele acties tussen 1946 en 1949, staan in de uitzending centraal. De presentatie is in handen van Joost Karhof.

 

| 7 september | Nederland 2 | 18.51 uur |


Gepost: donderdag 20 augustus, 2009

Kaarten voor zitplaatsen herdenking verstuurd

De op uitnodiging van de stichting Nationaal IndiŽ-monument door u aangevraagde kaarten voor zitplaatsen en andere bescheiden zijn verstuurd en kunt u eind deze week (34) of begin volgende week (35) in de bus verwachten. Gelijktijdig is de benodigde informatie voor de kransleggers verstuurd.


 

Gepost: maandag 15 juni, 2009

Uitnodigingen voor de herdenking op 7 september

De uitnodigingen voor de 22ste Nationale Herdenking op maandag 7 september 2009 bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 zijn begin juli verstuurd.

Veteranen kunnen voor bijwoning van de herdenking in Roermond met gebruikmaking van hun veteranenpas, gratis treinvervoer naar Roermond en weer terug naar huis, aanvragen bij het Veteranen Instituut (Postbus 250, 3240 AG Doorn, telefoon (0343) 47 41 50). Bekendmakingen hierover vindt u in Checkpoint en andere militaire periodieken.
 


Gepost: zondag 14 juni, 2009

Mailing naar kransleggers is verstuurd

De voorbereidingen voor de Nationale Herdenking op 7 september bij het Nationaal IndiŽ-monument zijn al volop aan de gang. De eerste werkvergadering met alle betrokken instanties heeft al plaatsgevonden. In week 25 is de mailing, met brief, nota en  bestelformulier, aan de instanties die een krans gaan leggen verstuurd. 


Gepost: woensdag 10 juni, 2009

Woensdag 15 juli: jaarlijkse dodenherdenking

Commandostichting/Korps Commandotroepen

 

Woensdag 15 juli 2009 organiseert de Commandostichting / Korps Commandotroepen haar jaarlijkse dodenherdenking bij het Nationaal IndiŽ-monument te Roermond. De herdenking begint om 13.10 uur. Mevrouw Anjelien Eijsink (PvdA), Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal en lid van de Vaste Kamercommissie voor Defensie, zal een toespraak houden. 

 

 


Gepost: vrijdag 29 mei, 2009

Zaterdag 20 juni, Limburgse veteranendag in Roermond

 

Op zaterdag 20 juni 2009 is voor de vijfde keer de Limburgse Veteranendag. Om 10.00 uur worden alle Limburgse veteranen en hun partners verwacht in het stadspark Hattem bij het Monument voor Vredesoperaties. Van 11.00 uur tot 12.00 uur is er een plechtige herdenking. Het reŁnieorkest van de Limburgse Jagers zal de herdenking muzikaal opluisteren. Na de plechtigheid gaan de veteranen naar zalencentrum De Donderie in Roermond voor een gezellig samen zijn. 


Gepost: vrijdag 29 mei, 2009

Woensdag 10 juni, 50-jarige herdenking in Roermond

 

Op woensdag 10 juni 2009 is het precies 50 jaar geleden dat een Martin Mariner van de Koninklijke Marine in voormalig Portugees Goa verongelukte en waarbij alle acht bemanningsleden om het leven kwamen. Op woensdag 10 juni ontmoeten ongeveer 50 nabestaanden en belangstellenden elkaar bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 om de bemanningsleden te herdenken. Commandeur b.d. Kees Leebeek, ťťn van de laatste vlagofficieren van de voormalige Marine Luchtvaartdienst en commandeur Erik Kopp, de laatste commandant van het opgeheven Marinevliegkamp Valkenburg, zullen bij de herdenking aanwezig zijn. Het radioprogramma ĎDit is de Dagí, tussen 10.30 uur en 12.00 uur te beluisteren op Radio 1, zal aandacht schenken aan deze bijzondere herdenking.


Gepost: maandag 27 april, 2009

Oud voorzitter in radioprogramma 'Balkon van Limburg'

Voormalig voorzitter Hans Cremers was op maandag 27 april van 11.00 uur tot 11.30 uur te gast in het radioprogramma 'Balkon van Limburg'. Na zijn 25 jaar voorzitterschap ging het gesprek met presentatrice Kirsten Paulus van de Limburgse regionale zender L1 ondermeer over zijn betrokkenheid met de veteranen en het maatschappelijke nut van het monument.
U kunt het MP3 bestand (25Mb) van het vraaggesprek HIER beluisteren of opslaan.


Gepost: zaterdag 25 april, 2009
Druk bezochte afscheidsreceptie

Talloze vertegenwoordigers van provincie, gemeente, defensie, kerk, organisaties en vrijwilligers waren op deze zonovergoten vrijdag naar Roermond getogen om afscheid te nemen van  mevrouw Betty de Klerk-Moors en de heren Hans Cremers, Nico Engels en Bernard de Vries. De voorzitter van het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 Pascal Limpens, roemde in zijn toespraak de vele verdiensten van de voormalige bestuursleden, niet alleen vanwege de totstandkoming, maar ook voor de instandhouding van het Nationaal IndiŽ-monument. De voormalige bestuursleden werden tot erelid benoemd en Hans Cremers tot erevoorzitter van het Nationaal IndiŽ-monument. Op het voorplein van Kasteeltje Hattem bracht het Hertens Mannenkoor aan het einde van de receptie nog een aubade.

Foto's van de druk bezochte receptie zijn aan het Fotoalbum toegevoegd. U kunt de foto's meteen inzien door HIER te klikken.


Gepost: vrijdag 17 april, 2009
Weduwe generaal Spoor schenkt onderscheidingen

 

Mevrouw Spoor-Dijkema, weduwe van generaal S.H. Spoor, heeft op 15 april 2009 alle onderscheidingstekenen van wijlen haar echtgenoot aan museum Bronbeek geschonken. Zij overhandigde ze persoonlijk aan kolonel J.C.L. Bolderman, commandant van Bronbeek, in de Commandantswoning op landgoed Bronbeek. Tot de onderscheidingen behoren onder meer de Militaire Willems Orde en de Medal of Freedom (USA). Kort voor zijn dood werd generaal Spoor nog bevorderd tot viersterren-generaal. Hij ontving postuum de Militaire Willemsorde.


Gepost: dinsdag 14 april, 2009
Afscheidsreceptie vrijdag 24 april

 

Op vrijdag 24 april 2009 om 15.00 uur zullen de teruggetreden bestuurleden van het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 op passende wijze worden gehuldigd. Mevrouw Betty de Klerk-Moors en de heren Hans Cremers, Nico Engels en Bernard de Vries hebben na 25 productieve jaren in verband met hun gevorderde leeftijd, hun functies overdragen aan een nieuw bestuur. De voormalige bestuursleden zijn initiatiefnemer en medeoprichters van het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962. Hun inzet en betrokkenheid hebben bijgedragen aan de erkenning van de ruim 6.400 Nederlandse militairen die in de periode tussen 1945 en 1962 in het voormalig Nederlands-IndiŽ of in Nieuw-Guinea zijn gesneuveld en aan de verbetering van de positie van de IndiŽ veteraan. Tijdens receptie in Kasteeltje Hattem zal in de aanwezigheid van vertegenwoordigers van provinciale Ė en gemeentelijke overheden, het ministerie van Defensie, belangenorganisaties en de onmisbare vrijwilligers op passende wijze afscheid worden genomen. Tevens zijn de genodigden in de gelegenheid kennis te maken met de nieuwe bestuursleden van het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962.


Gepost: maandag 06 april, 2009
Nederlandse militair omgekomen in Afghanistan

 

Soldaat der eerste klasse Azdin Chadli (20) is maandag om het leven gekomen door een raketaanval op de basis Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan. Vijf andere militairen raakten gewond. De vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument blijven tot de uitvaartdienst van de omgekomen Azdin Chadli halfstok hangen.
 

 

 


Gepost: donderdag 05 maart, 2009
Declamaties Pierre Huyskens aan archief toegevoegd

De eerste 10 declamaties uit 1989, 1990, 1991 (2x), 1992, 1993, 1994, 1995 (2x) en 1996, geschreven en voorgedragen door Pierre Huyskens, zijn aan het archief toegevoegd. De resterende jaren volgen zo spoedig mogelijk. U kunt de voordrachten meteen inzien door HIER te klikken.

 

 

 


Gepost: donderdag 19 februari, 2009
Bestuurswisseling bij stichting Nationaal IndiŽ-monument

 

Met ingang van 01 januari 2009 zijn onze zeer gewaardeerde bestuursleden de heer Hans Cremers (voorzitter), de heer Nico Engels (vicevoorzitter), mevrouw Betty de Klerk-Moors (secretaris) en de heer Bernard de Vries teruggetreden en opgevolgd door nieuwe bestuursleden. De afgelopen 25 jaar hebben de vertrekkende bestuursleden dit particuliere initiatief gestalte gegeven en bijgedragen aan de nationale erkenning van de gebrachte offers in het voormalig Nederlands-IndiŽ. Daarnaast is de jaarlijkse herdenking hťt forum waarbij IndiŽ Veteranen samenkomen en herdenken. Het belang van de bijdrage die de vertrekkende bestuursleden hebben geleverd kan niet voldoende worden benadrukt. De woorden 'PALMAM QUI MERUIT FERATí zijn onverkort van toepassing.

Met het vertrek van het genoemde bestuur heeft een nieuw bestuur de functies overgenomen. Het bestuur bestaat uit de heer Pascal Limpens (voorzitter), mevrouw Brigitte Hessels-Debougnoux (vicevoorzitter), de heer Louk Ubben (penningmeester), de heer Geert Plattel (secretaris) en de heer George de Koning (lid). Daarnaast hebben een drietal nieuwe leden het bestuur van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 versterkt. Dat zijn de heren Jan Bijl, Niek van Dam en Cor de Haas. Ook het het nieuwe bestuur heeft zich heel nadrukkelijk tot doel gesteld het IndiŽ-monument en de jaarlijkse herdenking voor de toekomst veilig te stellen en onze gesneuvelden op een waardige manier te blijven herdenken.

 


Gepost: dinsdag 10 februari, 2009
Eerste Militaire Willems-Orde in 50 jaar toegekend

Voor het eerst in ruim 50 jaar wordt Nederlands hoogste Koninklijke onderscheiding uitgereikt; de Militaire Willems-Orde. Koningin Beatrix benoemt kapitein Marco Kroon, pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen (KCT), op 29 mei tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse voor moed, beleid en trouw. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende bekend gemaakt aan de troepen in Tarin Kowt. Kroon krijgt de onderscheiding voor meerdere, bijzondere acties en zijn totale optreden als leider, militair en mens. "We moeten trots zijn op helden zoals deze kapitein", zei de premier.
 

 


 

   

Volg ons

Stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962

Postbus 1302

6040 KH  ROERMOND

Mobiel: 06 55 32 83 06

e-mail: secretariaat

Bezoekadres:

Maastrichterweg 19

6041 NZ  ROERMOND

GPS: N 51.10.979 E 5.59.314

 

© NIM