Banner
Banner

2015 | 014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

Gepost: dinsdag 24 november, 2009

Herdenking voortaan op de eerste zaterdag van september

 

De jaarlijkse herdenking bij het Nationaal IndiŽ-monument is voortaan op de eerste zaterdag van september. In 2010 is dat zaterdag 04 september.

 

De reden dat de stichting Nationaal IndiŽ-momument 1945-1962 het besluit heeft moeten nemen om de datum van 07 september te verplaatsen, is de toenemende verkeers-, en treinproblematiek en de afnemende beschikbaarheid van militairen en (defensie)autoriteiten op doordeweekse dagen.

 


Gepost: maandag 7 september, 2009

Weer Nederlandse militair in Afghanistan omgekomen

 

Wederom is een Nederlandse militair in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen. Drie andere militairen en een Afghaanse tolk raakten gewond. Dat heeft commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maandagavond bekendgemaakt.

De 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen van de genie in Wezep kwam om het leven door een aanslag met een geÔmproviseerde bom. Van zijn drie gewonde collega's en de tolk is de toestand stabiel. Als teken van rouw zal de vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument tot de uitvaartdienst van de omgekomen Mark Leijsen halfstok blijven hangen.

 


Gepost: zondag 6 september, 2009

Opnieuw Nederlandse militair in Afghanistan omgekomen

 

Bij een vuurgevecht in Uruzgan is vanochtend de Nederlandse korporaal Kevin van de Rijdt gesneuveld. De 26-jarige militair van het Korps Commandotroepen maakte deel uit van de speciale eenheid Task Force 55. Dit maakte Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm bekend.

Als teken van rouw zal de vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument tot de uitvaartdienst van de omgekomen Kevin van de Rijdt halfstok blijven hangen.

 


Gepost: woensdag 26 augustus, 2009

NOS registreert herdenking 2009

De NOS zendt op 7 september 2009 een verslag uit van de herdenking bij het Nationaal IndiŽ-monument. In interviews, reportages en studiogesprekken wordt stilgestaan bij onder andere het onbegrip dat veel terugkerende militairen in Nederland ondervonden. Maar de ervaringen van de IndiŽ-veteranen die deelnamen aan de politionele acties tussen 1946 en 1949, staan in de uitzending centraal. De presentatie is in handen van Joost Karhof.

 

| 7 september | Nederland 2 | 18.51 uur |


Gepost: maandag 27 april, 2009

Oud voorzitter in radioprogramma 'Balkon van Limburg'

Voormalig voorzitter Hans Cremers was op maandag 27 april van 11.00 uur tot 11.30 uur te gast in het radioprogramma 'Balkon van Limburg'. Na zijn 25 jaar voorzitterschap ging het gesprek met presentatrice Kirsten Paulus van de Limburgse regionale zender L1 ondermeer over zijn betrokkenheid met de veteranen en het maatschappelijke nut van het monument.
U kunt het MP3 bestand (25Mb) van het vraaggesprek HIER beluisteren of opslaan.


Gepost: vrijdag 17 april, 2009
Weduwe generaal Spoor schenkt onderscheidingen

 

Mevrouw Spoor-Dijkema, weduwe van generaal S.H. Spoor, heeft op 15 april 2009 alle onderscheidingstekenen van wijlen haar echtgenoot aan museum Bronbeek geschonken. Zij overhandigde ze persoonlijk aan kolonel J.C.L. Bolderman, commandant van Bronbeek, in de Commandantswoning op landgoed Bronbeek. Tot de onderscheidingen behoren onder meer de Militaire Willems Orde en de Medal of Freedom (USA). Kort voor zijn dood werd generaal Spoor nog bevorderd tot viersterren-generaal. Hij ontving postuum de Militaire Willemsorde.


Gepost: maandag 06 april, 2009
Nederlandse militair omgekomen in Afghanistan

 

Soldaat der eerste klasse Azdin Chadli (20) is maandag om het leven gekomen door een raketaanval op de basis Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan. Vijf andere militairen raakten gewond. De vlag bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal IndiŽ-monument blijven tot de uitvaartdienst van de omgekomen Azdin Chadli halfstok hangen.
 

 

 

 


Gepost: donderdag 19 februari, 2009
Bestuurswisseling bij stichting Nationaal IndiŽ-monument

 

Met ingang van 01 januari 2009 zijn onze zeer gewaardeerde bestuursleden de heer Hans Cremers (voorzitter), de heer Nico Engels (vicevoorzitter), mevrouw Betty de Klerk-Moors (secretaris) en de heer Bernard de Vries teruggetreden en opgevolgd door nieuwe bestuursleden. De afgelopen 25 jaar hebben de vertrekkende bestuursleden dit particuliere initiatief gestalte gegeven en bijgedragen aan de nationale erkenning van de gebrachte offers in het voormalig Nederlands-IndiŽ. Daarnaast is de jaarlijkse herdenking hťt forum waarbij IndiŽ Veteranen samenkomen en herdenken. Het belang van de bijdrage die de vertrekkende bestuursleden hebben geleverd kan niet voldoende worden benadrukt. De woorden 'PALMAM QUI MERUIT FERATí zijn onverkort van toepassing.

Met het vertrek van het genoemde bestuur heeft een nieuw bestuur de functies overgenomen. Het bestuur bestaat uit de heer Pascal Limpens (voorzitter), mevrouw Brigitte Hessels-Debougnoux (vicevoorzitter), de heer Louk Ubben (penningmeester), de heer Geert Plattel (secretaris) en de heer George de Koning (lid). Daarnaast hebben een drietal nieuwe leden het bestuur van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 versterkt. Dat zijn de heren Jan Bijl, Niek van Dam en Cor de Haas. Ook het het nieuwe bestuur heeft zich heel nadrukkelijk tot doel gesteld het IndiŽ-monument en de jaarlijkse herdenking voor de toekomst veilig te stellen en onze gesneuvelden op een waardige manier te blijven herdenken.

 


Gepost: dinsdag 10 februari, 2009
Eerste Militaire Willems-Orde in 50 jaar toegekend

Voor het eerst in ruim 50 jaar wordt Nederlands hoogste Koninklijke onderscheiding uitgereikt; de Militaire Willems-Orde. Koningin Beatrix benoemt kapitein Marco Kroon, pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen (KCT), op 29 mei tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse voor moed, beleid en trouw. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende bekend gemaakt aan de troepen in Tarin Kowt. Kroon krijgt de onderscheiding voor meerdere, bijzondere acties en zijn totale optreden als leider, militair en mens. "We moeten trots zijn op helden zoals deze kapitein", zei de premier.
 

 


 

   

Volg ons

Stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962

Postbus 1302

6040 KH  ROERMOND

Mobiel: 06 55 32 83 06

e-mail: secretariaat

Bezoekadres:

Maastrichterweg 19

6041 NZ  ROERMOND

GPS: N 51.10.979 E 5.59.314

 

© NIM