Banner
Banner

 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007

 

dinsdag 20 december, 2011

Herdenkingsbijeenkomst voor bemanning Dakota 079

 

Op maandag 2 januari 2012 is er een herdenking ter nagedachtenis aan de vijf omgekomen bemanningsleden van de Dakota 079 die op 2 januari 1961 tijdens een nachtelijke oefening voor de kust van Biak, verongelukte. Biak is een eiland van IndonesiŽ en ligt in de Geelvinkbaai ten noorden van West Papua. De plechtigheid zal plaatsvinden bij de plaquette van het Nationaal IndiŽ-Monument 1945-1962 te Roermond. De bijeenkomst begint om 13.00 uur.

 

 


vrijdag 11 november

Grote opkomst bij onthulling plaquette Papoea's

Woensdag 30 november is om 13.00 uur onder grote belangstelling de plaquette onthuld ter nagedachtenis van de in Nieuw-Guinea door Papoeaís gebrachte offers ten dienste van het Koninkrijk in de jaren 1942-1962. De plaquette werd onthuld door Theo van Hees en Demian Prawar, twee oud-leden van het Papoeavrijwilligerscorps.
Ruim 350 bezoekers, waaronder vele veteranen, namen aan de indrukwekkende plechtigheid deel. Nick van Dam (vicevoorzitter NIM), Jan Schoeman (Vi) en Henk van den Born (GV'er) hielden een toespraak. De ceremonie werd afgesloten door KTZA Frank Marcus. Klik HIER voor een fotoreportage van het Veteraneninstituut.

 


Vrijdag 11 november

Woensdag 18 april 2012: Vriendendag in Bronbeek

Het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 prijst zich gelukkig vele vrienden te hebben. Velen van hen hebben zich verenigd in de stichting 'Vrienden van het Monument'. De doelstelling van de stichting is het verlenen van financiŽle steun om zo tot in lengte van jaren, een blijvende en waardige herdenking veilig te stellen voor de militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die in het voormalige Nederlands-IndiŽ of in Nieuw-Guinea gesneuveld zijn. Als dank ontvangen de 'Vrienden' ieder jaar het boekje met de teksten en fotoís van de herdenking. Daarnaast is er iedere twee jaar voor de 'Vrienden' een 'Vriendendag'. In 2012 is de Vriendendag op woensdag 18 april in het KTOMM Bronbeek te Anhem.

 


vrijdag 04 november

Gouverneur van Limburg brengt kennismakingsbezoek

 

In zijn installatierede als de nieuwe Commissaris van de Koningin zei de heer Bovens: ĒVůůr carnaval wil ik in 33 gemeenten kennis vergaren over wat de Limburgers beweegt. Kennis maken met de mensen, hun zorgen vernemen, hun passies en trots horen. Ik wil de ziel van elke gemeenschap kunnen vatten. Leer mij de Limburgers kennen!Ē In het kader van deze 'Limburgtour' bezocht de Gouverneur donderdag 3 novmber de gemeente Roermond en het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962, waar hij kennis maakte met bestuurleden en medewerkers en werden de monumenten uitvoerig bekeken.


vrijdag 04 november

Uitnodiging onthulling plaquette Papoea's: woesdag 30 november

 

Namens de Stichting Nationaal IndiŽ-monument en het Veteraneninstituut wordt u uitgenodigd voor de onthulling van de plaquette ter nagedachtenis van de in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea door Papoeaís gebrachte offers ten dienste van het Koninkrijk.
De onthulling vindt plaats op woensdag 30 november 2011 om 13:00 bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 in stadspark Hattem in Roermond. Vanaf 11:30 bent u van harte welkom in het Generaal Spoor Paviljoen voor koffie met vlaai. Na de onthulling en ceremoniŽn zult u in de gelegenheid worden gesteld om bloemen bij de plaquette te leggen. De onthulling is in de open lucht en wij adviseren u dan ook om warme (over)kleding te dragen.

 


maandag 24 oktober

Ä 10.000 van Goede Doelen Fonds Rabobank

 

Om bij de ingebruikname van het nieuwe Rabobank Kenniscentrum in Merum, de lokale samenleving te betrekken is ondermeer het Rabobank Goede Doelen Fonds (GDF) ingesteld. Het fonds werd opgericht met als doel dit jaar extra te investeren in projecten die bijdragen aan duurzame verbeteringen in de leefomgeving van de klanten en leden van de bank. Iedere stichting of vereniging die een sociaal-maatschappelijk project wil versterken, realiseren of aanjagen werd in de gelegenheid gesteld mee te dingen naar een substantiŽle financiŽle ondersteuning. Aan de hand van de inzendingen nomineerde de ledenraad van de bank zes projecten. Op de 'kieskringvergadering' van 17 oktober konden de genomineerden kans maken op geldbedragen variŽrend van Ä 5000,- tot Ä 15.000,-. De overige, niet genomineerde, inzenders ontvingen elk een gelijke stimuleringsbijdrage. De Stichting Nationaal IndiŽ Monument 1945-1962 ontving 10.000,- voor het herstel en vernieuwing, als gevolg van recente vernielingen van het monument. Voorzitter Pascal Limpens, op de foto rechts, nam de geldprijs in ontvangst.  

 


aterdag 22 oktober

Indrukwekkende fakkeltocht en bezinning bij Monument voor Vredesoperaties

 

Vrijdag 21 oktober was voor de vierde maal de fakkeltocht van de Kapel van ít Zand naar  het Monument voor Vredesoperaties in het Nationaal Herdenkingspark Roermond. Na de  gezamenlijke broodmaaltijd was er een bezinningsbijeenkomst in de Kapel van ít Zand, waarna de deelnemers, die uit heel Nederland afkomstig waren, in een indrukwekkende fakkeltocht naar het Monument voor Vredesoperaties liepen.

 

 


Gepost: maandag 30 september, 2011

Vrijdag 21 oktober fakkeltocht en bezinning bij Monument voor Vredesoperaties

 

Op vrijdag 21 oktober zal voor de vierde maal de fakkeltocht plaatsvinden bij het Monument voor Vredesoperaties in het Nationaal Herdenkingspark Roermond. Tijdens de tocht  worden de militairen herdacht die tijdens vredesoperaties omkwamen en wier namen op de plaquettes vermeld staan. Het Veteraneninstituut, de Stichting Landelijke Thuisfronten en de Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht stellen nabestaanden en direct betrokkenen de kans elkaar in een informele sfeer te ontmoeten. Vanaf 17.30 uur is er een gezamenlijke broodmaaltijd, gevolgd door een korte bezinningsbijeenkomst in de Kapel van ít Zand te Roermond. Vervolgens gaan de deelnemers in fakkeltocht naar het Monument voor Vredesoperaties. Na een bloemengroet is er gelegenheid om na te praten in het Generaal Spoorpaviljoen.


Gepost: donderdag 8 september, 2011

Herdenking de Basis

Vandaag waren ruim 100 veteranen en hun partners naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond gekomen om in intieme kring de jaarlijkse herdenking van stichting de Basis uit Doorn bij te wonen. Hoewel het een druilerige dag was met veel paraplu's, was de herdenking ingetogen en ontroerend.

 

 

 

 


Gepost: maandag 5 september, 2011

Opgeruimd staat netjes

Nu bijna alles is opgeruimd ligt het Nationaal Herdenkingspark Roermond er weer vredig bij. Maar ook vandaag kwamen de hele dag door bezoekers naar het monument om de vele kransen te bekijken. Donderdag 8 september houd de Basis uit Doorn haar herdenking bij het nationaal IndiŽ-monument 1945-1962.

 

 

 


Gepost: zondag 4 september, 2011

Foto's en toespraken toegevoegd

De toespraak de minister van Defensie Hans Hillen, de voorzitter van het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 Pascal Limpens en de toespraak/gedicht van Aalmoezenier Mark Lieshout van het Veteraneninstituut  zijn toegevoegd. U kunt ze vinden onder de knop TOESPRAKEN of meteen door HIER te klikken. Ook een selectie foto's van de herdenking zijn aan de site toegevoegd. U meteen ze meteen bekijken door HIER te klikken.

 

 


Gepost: zondag 4 september, 2011

Tropische temperaturen tijdens de herdenking 2011

Zo'n 20.000 veteranen, nabestaanden en bezoekers hebben tijdens een tropisch warme herdenking de gesneuvelde militairen herdacht. Minister van defensie Hans Hillen hield een zeer persoonlijke toespraak en legde een krans bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962. Kapitein Marco Kroon (RMWO), legde een krans namens alle veteranen bij het Monument voor Vredesoperaties. Mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal bracht met een bloemstuk, eerbetoon aan de Indische burgerslachtoffers.

 


Gepost: vrijdag 2 september, 2011

Vier informatiepanelen officieel onthuld

Vandaag zijn om 17.00 uur vier informatiepanelen onthuld. De officiŽle handeling werd verricht door de voorzitter van de Linons Club Regio Roermond de heer Krijgsman en de voorzitter van het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962, de heer Limpens. Om de vele bezoekers van het park nog beter van dienst te kunnen zijn staat er bij elk van de vier monumenten nu een informatiepaneel, waarop in het kort informatie over het monument en de achtergrond word gegeven, zowel in het Nederlands als in het Engels, verluchtigd met afbeeldingen en een QR-code. Met deze Quick Response code kan toegevoegde informatie met een smartphone via de website worden opgehaald.

 


epost: vrijdag 2 september, 2011

L1 doet verslag van de voorbereidingen

Pascal Limpens, voorzitter van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962, werd geÔnterviewd door de lokale omroep L1 over de ophande zijnde herdenking. Wethouder IJff van Roermond gaf het laatste nieuws over de te verwachte verkeersdrukte en de maatregelen die Roermond in verband hiermee getroffen heeft.

 

 

 


Gepost: vrijdag 2 september, 2011

Zaterdag: zomerse temperaturen en enigszins drukkend warm

Meteo Limburg verwacht voor zaterdag flinke zonnige perioden en stapelwolken. Het wordt bij een zwakke tot matige (2-3) ZZO wind 's middags zomers warm met maxima temperaturen van 27 ŗ 29 graden. Het wordt enigszins drukkend warm. 's Avonds is het tot zonsondergang (20.20 uur) vrij zonnig, op de meeste plaatsen droog en warmer dan 23 graden. Later op de avond is er kans op onweer. Het is dus raadzaam om extra water mee te nemen naar de herdenking.

 

 


Gepost: donderdag 1 september, 2011

Er is vandaag weer veel werk verzet

Met de zon hoog aan het firmament is er vandaag weer heel wat werk verzet. De tribune is geplaatst, tenten zijn opgezet, waaronder de tenten waar zaterdag de traditionele erwtensoep uitgedeeld wordt. Morgen komen de toiletwagens, worden de stoelen in het gelid gezet en is er in de middaguren een soort generale repetitie.

Gezien de weersvoorspeling voor zaterdag, Meteo Limburg verwacht temperaturen tot 27 graden, is het verstandig om extra water mee te nemen naar de herdenking.

 


Gepost: donderdag 1 september, 2011

Expositie "Lieve Gerda. Het getekend dagboek 1948-1950 van een IndiŽ-veteraan"

In de grote tent is zaterdag de bescheiden expositie "Lieve Gerda. Het getekend dagboek 1948-1950 van een IndiŽ-veteraan" te zien, ingericht door museum Bronbeek. Korporaal Flip Peeters maakte een geÔllustreerd dagboek over zijn belevenissen als dienstplichtig militair in Nederlands-IndiŽ tussen augustus 1948 en juni 1950 dat hij schonk aan Museum Bronbeek. De expositie op basis van zijn dagboek geeft een beeld van een diensttijd, die exemplarisch is voor die van vele Nederlandse mannen van zijn generatie. Tekenaar/schrijver Flip Peeters is zaterdag zelf aanwezig om te signeren.

 


Gepost: woensdag 31 augustus, 2011

Voormalige stichtingsleden geÔnterviewd door omroep VOX

Vandaag ook weer volop bedrijvigheid in het park. Maar vandaag werden ook de 'nieuwe' plaquettes al door veel bezoekers bekeken. Twee voormalig stichtingsleden, Betty de Klerk en Nico Engels werden vlakbij het Nationaal IndiŽ-monument, in verband met de komende herdenking, geÔnterviewd door de lokale omroep VOX.

 

 

 


Gepost: maandag 29 augustus, 2011

Er wordt volop gewerkt

Er werd weer volop gewerkt in het Nationaal Herdenkingspark Roermond, ook vandaag. De gazons werden gemaaid en de heggen geschoren. Onkruid gewied en takken gesnoeid en verwijderd. Ook het grondig poetsen en schoonmaken van de monumenten en het paviljoen gingen vandaag gewoon door. Met het opzetten van de grote tent werd vandaag eveneens begonnen.

 

 

 


Gepost: maadag 29 augustus, 2011

Alle plaquettes liggen weer op hun plek

De plaquettes op de eretafels bij het Monument voor Vredesoperaties zijn vandaag eveneens op hun plek gelegd en bevestigd. Het was vandaag vrij druk in het Nationaal Herdenkingspark, omdat de voorbereidende werkzaamheden voor de Nationale Herdenking van start zijn gegaan. De monumenten werden gepoetst, het onkruid verwijderd en zijn de containers met stoelen gebracht.

 

 

 


Gepost: zaterdag 27 augustus, 2011

Roermond verwacht gezellige drukte in eerste septemberweekend

In het eerste weekend van september vinden er tal van evenementen in de bisschopsstad plaats die veel bezoekers zullen aantrekken. De World culture Parade, met cultuur, dans en muziek in de binnenstad. De wereldkampioenschappen Stihl Timbersports met sporthouthakkers uit 22 verschillende landen en de jaarlijkse IndiŽ-herdenking in het Nationaal Herdenkingspark Roermond.

Daarnaast is in de binnenstad op zaterdag 3 september de wekelijkse antiekmarkt, een kunstmarkt, de weekmarkt en wordt er een standwerkersconcours gehouden. Al deze activiteiten zorgen voor extra gezellige drukte en sfeer in de stad. Wij adviseren iedereen die met de auto komt de volgende route te nemen:

  • A2, vanuit richting Maastricht/Eindhoven doorrijden naar A73, neem  afslag 21, Roermond-Zuid. Op de rotonde rechtsaf in noordelijke richting (Maastrichterweg);

  • A73, vanuit richting Nijmegen/Venlo neem afslag 21, Roermond-Zuid. Op de rotonde rechtsaf in noordelijke richting (Maastrichterweg);


Gepost: donderdag 25 augustus, 2011

Op een haartje na

De eretafels bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 zijn op een haar na allemaal weer bedekt en hebben daarmee hun functie weer terug, namelijk eren en herdenken. De laatste plaquettes werden vandaag bevestigd. Alle plaquettes zien er weer als nieuw uit en liggen te schitteren in het late augustus zonlicht.  Een geluk bij een ongeluk is dat de plaquettes waarvan de namen, na al die jaren in weer en wind, bijna niet meer te lezen waren, er eveneens weer als nieuw uitzien. Over ruim een week kunnen de veteranen die naar Roermond komen zelf het resultaat bewonderen.

 


Gepost: woensdag 24 augustus, 2011

Eretafel G helemaal klaar

Eretafel G is helemaal klaar, daar liggen alle plaquettes nu weer op hun plek. Morgenmiddag hoopt men de laatste plaquette bij het IndiŽ-monument te kunnen bevestigen. Na het weekeinde komen de negen plaquettes van het Monument voor Vredesoperaties aan de beurt.

 

 

 

 


Gepost: dinsdag 23 augustus, 2011

Eerste plaquette ligt weer op zijn eigen plek

Erevoorzitter en initiatiefnemer Hans Cremers, heeft vandaag de eerste plaquette weer op zijn eigen plek op de eretafel gelegd. Maar dit keer onwrikbaar, muurvast en verankerd. Die eerste plaquette was van de Dakota 079, die op 2 januari van dit jaar onthuld is. De overige plaquettes zullen in vlot tempo volgen.

De werkzaamheden vonden plaats onder een groene tent, omdat de plaquettes anders te heet werden om vast te pakken. Al met al nog een hele puzzel om de plaquettes niet alleen weer op hun 'eigen' plek te krijgen, maar ook nog strak in het gelid.

 


Gepost: donderdag 18 augustus, 2011

Ook tweede dag volop schuren en boren

Onder stralende weersomstandigheden is er vandaag weer volop aan de gedenktafels geschuurd en geboord. De eerste plaquettes zijn even uitgelegd om te beoordelen of de boorgaten op de juiste plek zitten. Dan zijn de plaquettes weer bijna terug op de plek waar ze, na een onderbreking van bijna acht maanden, 23 jaar gelegen hebben. De media, zoals L1, Dagblad De Limburger en De Telegraaf kwamen van de werkzaamheden verslag doen. We blijven u van het verloop van de dagelijkse werkzaamheden op de hoogte houden.

 

Reportage van L1 Radio & TV (eerst kleine reclameboodschap)


Gepost: donderdag 18 augustus, 2011

Genomineerd voor Goede Doelen Fonds van de Rabobank

De stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 is genomineerd voor het Goede Doelen Fonds van de Rabobank Roermond-Echt. Het fonds is opgericht met als doel te investeren in projecten die 'het verschil maken' en bijdragen aan blijvende verbeteringen in de leefomgeving van de klanten en leden van de bank. Het gaat om investeringen in en bestedingen aan collectieve doelen met een maatschappelijke, economische, sociale en culturele status. In dit kader werd een 'miniportret' opgenomen waarin de secretaris Geert Plattel de kijkers ook oproept om vooral aan het IndiŽ-monument hun stem te geven.

 


Gepost: woensdag 17 augustus, 2011

Gestart met voorbereidende werkzaamheden terugplaatsing plaquettes

Vanmorgen is een gespecialiseerd bedrijf gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het terug plaatsen van de plaquettes. Naast het boren van nieuwe boorgaten wordt ook het oppervlakte van de hardstenen tafels geschuurd. Aansluitend worden dan de plaquettes, volgens een speciaal procedť, teruggeplaatst.

We blijven u van de dagelijkse werkzaamheden op de hoogte houden.

 

 


Gepost: dinsdag 16 augustus, 2011

Beveiligingscamera's zijn geplaatst

De beveiligingscamera's zijn geplaatst en vanaf woensdag 17 augustus operationeel, zodat diefstal hopelijk voltooid verleden tijd is. Vanaf woensdag gaat een gespecialiseerd bedrijf van start met het terugplaatsen van de plaquettes op de eretafels volgens een nieuw procedť, zowel bij het Nationaal IndiŽ-monument als bij het Monument voor Vredesoperaties.

Vele 'Vrienden van het Monument', veteranenorganisaties, Stichting 1880 en de Rabobank hebben extra financiele bijdragen gedoneerd, om het herstel en terugplaatsen van de plaquettes mogelijk te maken.


Gepost: zondag 14 augustus, 2011

Programma herdenking 2011 bekend

Het programma voor de herdenking 2011 is bekend. Nadere bijzonderheden kunt u inzien onder de knop Herdenking of meteen door HIER te klikken. De herdenking begint om 14.00 uur precies en is om circa 16.00 uur afgelopen.

 

Vanwege meerdere festiviteiten en dus zeer grote verkeersdrukte op zaterdag 3 september in Roermond, adviseren wij iedereen die met de auto komt dringend de volgende route te nemen:

  • A2, vanuit richting Maasticht/Eindhoven doorrijden naar A73, neem afslag 21 (Roermond-Zuid). Op de rotonde rechtsaf in noordelijke richting (Maastrichterweg).

  • A73, vanuit richting Nijmegen/Venlo afslag 21 (Roermond-Zuid). Op de rotonde rechtsaf in noordelijke richting (Maastrichterweg).


Gepost: zondag 14 augustus, 2011

Kaarten voor zitplaatsen herdenking 2011 zijn verstuurd

De op uitnodiging van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 door u aangevraagde kaarten voor zitplaatsen voor de herdenking op 3 september aanstaande, zijn verstuurd en kunt u week 33 in de bus verwachten. Gelijktijdig is de benodigde informatie voor de kransleggers verstuurd.

De kleur van de kaart geeft aan voor welk blok c.q. tribune de kaart geldig is. Het is belangrijk dat u uw zitplaats vůůr 13.45 uur inneemt, want na dit tijdstip worden de dan nog lege stoelen vrijgegeven. Bij de toegangswegen in het park staan op informatiepanelen de verschillende blokken en kleuren aangegeven.

 


Gepost: zaterdag 16 juli, 2011

Zonovergoten herdenking Commandostichting/ Korps Commandotroepen

 

Vrijdag 15 juli begon onder een stralende zon om precies 13.10 uur de jaarlijkse dodenherdenking van de Commandostichting / Korps Commandotroepen . Na het welkomstwoord door de voorzitter van het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 de heer P. Limpens volgde een toespraak door majoor bd. M. Jeukens, het dodenappŤl door adj b.d. Th. Nicolaes en een overweging door de geestelijk verzorger raadsman A. Heemskerk. Vervolgens klonk de Last Post gevold door 1 minuut stilte. Na de kranslegging en het vlagceremonieel kwam er een einde aan deze sobere doch indrukwekkende plechtigheid.  Foto's van de plechtigheid staan in het Fotoalbum of klik HIER

 


Gepost: dinsdag 12 juli, 2011

Gemeente Roermond betaalt mee aan cameratoezicht

De gemeente Roermond stelt zich de komende vijf jaar garant voor de exploitatiekosten voor het uitlezen en onderhouden van de beveiligingscamera's. Roermond maakt haar naam waar als Veteranenstad en het stichtingsbestuur is de gemeente Roemond bijzonder dankbaar voor de morele en financiŽle ondersteuning. Ook de provincie Limburg, de Lions Club Roermond Regio en het Ministerie van Defensie hebben een bijdrage toegezegd en de vele Vrienden van het Monument hebben naar vermogen bijgedragen.

De financiŽle problemen zijn hiermee echter nog niet geheel opgelost. Het stichtingsbestuur stelt alles in het werk om vůůr 3 september de camerabewaking operationeel te hebben en de plaquettes volgens een nieuw procedť terug te plaatsen, zodat op zaterdag 3 september weer een waardige Nationale Herdenking kan plaatsvinden. Onze sobats verdienen dat!

 


Gepost: maandag 11 juli, 2011

Stichting Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg kent subsidies toe

 

Het v-fonds (Stichting Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg) heeft Ä 5.000,- subsidie toegekend aan de stichting Nationaal lndiŽ-monument 1945-1962 voor de Nationale Herdenking op 3 september 2011 en Ä 8.832,- als bijdrage in de exploitatiekosten van de camerabewaking. Mede mogelijk gemaakt met middelen uit de BankGiro Loterij en Lotto. De steun van het v-fonds is voor stichtingsbestuur Nationaal-lndie monument 1945-1962 een ernorme stimulans om zo tot in lengte van jaren een blijvende en waardige herdenking veilig te stellen voor de militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die in het voormalige Nederlands-IndiŽ of in Nieuw-Guinea gesneuveld zijn.
 


15 juli: jaarlijkse dodenherdenking Commandostichting/Korps Commandotroepen

 

Vrijdag 15 juli organiseert de Commandostichting / Korps Commandotroepen haar jaarlijkse dodenherdenking bij het Nationaal IndiŽ-monument te Roermond.

De herdenking begint om 13.00 uur.

 

 


 


Gepost: vrijdag 24 juni

'Motortoertocht Nationale Veteranendag' herdenken ook in Roermond

In Maastricht vertrokken vandaag ruim 50 veteranen per motor naar Den Haag, om deel te nemen aan de Nederlandse Veteranendag. De Limburgse veteranen verzamelden zich op het Vrijthof en vertrokken vervolgens naar Margraten, Hoensbroek en Roermond. In Roermond werd bij het Monument voor Vredesoperaties een korte herdenking gehouden, ťťn minuut stilte in acht genomen en een bloemstuk gelegd. Vervolgens stonden er voor de deelnemers in het paviljoen broodjes en koffie klaar. Nadat de tanks van de motoren gevuld waren werd de tocht voort gezet. Foto's van de plechtigheid staan in het Fotoalbum of klik HIER
 

Gepost: zaterdag 18 juni, 2011

Ruime belangstelling Limburgse Veteranendag 2011

Vandaag, zaterdag 18 juni, was voor de zevende keer de Limburgse Veteranendag. De herdenkingsplechtigheid vond onder ruime belangstelling plaats bij het Monument voor Vredesoperaties in het Nationaal Herdenkingspark Roermond. De plechtigheid werd muzikaal opgeluisterd door het ReŁnieorkest van de Limburgse Jagers. Na afloop was er voor de eerste keer een defilť door de binnenstad van Roermond waaraan de veteranen, Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers en historische voertuigen deelnamen. Klik HIER voor een beeldverslag van de regionale omroep L1. Foto's van de plechtigheid staan in het Fotoalbum of klik HIER
 

Gepost: donderdag 19 mei, 2011

Uitnodigingen voor de Nationale Herdenking op 3 september zijn verstuurd

De uitnodigingen voor de 24ste Nationale Herdenking op zaterdag 3 september 2011 bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 zijn verstuurd. Veteranen kunnen voor bijwoning van de Nationale Herdenking in Roermond met gebruikmaking van hun veteranenpas, gratis treinvervoer naar Roermond en weer terug naar huis, aanvragen bij het Veteranen Instituut (Postbus 250, 3240 AG Doorn, telefoon (0343) 47 41 50). Bekendmakingen over de Herdenking in Roernond vindt u in Checkpoint en andere militaire periodieken.
 

Gepost: woensdag 18 mei, 2011

Mailing naar kransleggers is verstuurd

De voorbereidingen voor de Nationale Herdenking op zaterdag 3 september bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 zijn in volle gang. De eerste werkvergadering met alle betrokken instanties heeft inmiddels plaatsgevonden. De mailing, een brief met het kransen bestelformulier, is aan de instanties die een krans gaan leggen verstuurd.


 


Gepost: maandag 02 mei, 2011
Kapitein Marco Kroon RMWO, aanwezig bij Nationale Herdenking op 3 september

Kapitien Marco Kroon RMWO, heeft bevestigd dat hij aanwezig zal zijn bij de Nationale Herdenking op zaterdag 3 september 2011 in het Nationaal Herdenkingspark Roermond en namens de Koninklijke Vereniging van Ridders der Militaire Willems-Orde een krans zal leggen bij het Monument voor Vredesoperaties.


 


Gepost: zondag 01 mei, 2011
Geweldige opbrengst Koninginnebal Lionsclub Roermond Regio

De Lionsclub Roermond Regio organiseerde wederom haar traditionele Koninginnebal op Koninginnedag in TheaterHotel De Oranjerie te Roermond. De opbrengst van deze Gala-avond kwam, net als verleden jaar geheel ten goede aan de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962. Met de geweldige opbrengst van Ä 15.000 is de stichting dan ook bijzonder in haar nopjes en spreekt haar grote dank en waardering uit. Een aantal bijzonder fraaie boemstukken die de Gala-avond opsierden, zijn zondag bij de verschillende monumenten neergezet. Een bijzonder fraaie en kleurrijke geste!

 


Gepost: donderdag 28 april, 2011

Verzetsmonument in Roermond belaagd door bronsdieven

In Roermond zijn zes bronzen kransen van het verzetsmonument op het Zwartbroekplein verdwenen. Ook het bronzen cijfer 5 ontbreekt van het opschrift 1940-1945. Burgemeester Henk van Beers spreekt van 'hufterig gedrag dat mensen enorm veel verdriet aandoet'. Eerder werden er al klokken van het carillon en 50 bronzen plaquettes gestolen bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962. Deze week werden er ook bronzen meeuwen weggehaald van een kunstwerk op de Roersingel in Roermond.

 


Gepost: woensdag 27 april, 2011
Veteranencruise bezoekt voor de tweede keer Roermond

Woensdag 27 april, brachten 60 gehandicapten veteranen met hun begeleiders een bezoek aan het Nationaal Herdenkingspark Roermond. Ondanks het regenachtige weer werden de veteranen vanaf het Rode Kruis vakantieschip J. Henri Dunant met Rode Kruisbusjes en Defensiebussen naar het Nationaal IndiŽ-monument vervoerd, onder begeleiding van motorrijders van de Koninklijke Marechaussee. Stadswachten van de gemeente Roermond zorgden voor een vlotte doorstroming. Om 14.00 uur werden de veteranen  verwelkomd door mevrouw Swinkels van het Nationaal Katholiek Thuisfront en burgemeester Henk van Beers van Roermond. Leerlingen van het Gilde ROC uit Eindhoven en militairen van het 17e Painfbat begeleiden de veteranen. De veteranen kregen een toelichting over het ontstaan en functie van het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 en het Monument voor Vredesoperaties, alsmede de onderlinge relatie. Na een korte overdenking door aalmoezenier Mark Lieshout, legden alle aanwezigen rozen bij de monumenten. De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers'. De foto's zijn aan het fotoalbum toegevoegd. U kunt ze ook meteen HIER bekijken.

 


Gepost: woensdag 27 april, 2011

Karel Doorman Fonds schenkt Ä 5000,-

 

Het bestuur van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 is zeer verheugd met de donatie van Ä 5000,- van het Karel Doormanfonds als bijdrage in de kosten voor het vervangen en herstellen van de plaquettes.

 

 

 

 


Gepost: dinsdag 19 april, 2011

Een plein voor Pierre Huyskens

 

Het Pierre Huyskensplein achter Ďt Arresthuis in Roermond draagt nu de naam van de in 2008 overleden ereburger van Roermond, Pierre Huyskens. De officiŽle onthulling werd woensdag 20 april verricht door burgemeester Henk van Beers, Sabine Huyskens, Nono Huyskens en oud-wethouder Lodewijk Imkamp. De projectonwikkelaar van woonzorgcomplex Quartier Damianus greep de oplevering van het complex aan om journalist en publicist Huyskens te eren. Pierre schreef voor de jaarlijkse herdenkingen op 7 september een groot aantal declamaties.

 


Gepost: dinsdag 19 april, 2011

Postzegels van erevelden IndonesiŽ

 

In het kader van het 65-jarig bestaan van de Oorlogsgravenstichting (1946-2011) geeft de Oorlogsgravenstichting in samenwerking met TNT Post een set postzegels met ansichtkaarten uit met afbeeldingen van de Nederlandse erevelden op Java in IndonesiŽ. De uitgiftedatum van deze postzegels is 4 mei 2011. De verkoop start die dag op het ereveld Loenen. De set postzegels en ansichtkaarten kost Ä 3,95 en is verkrijgbaar via de Oorlogsgravenstichting. Alle informatie en bestelmogelijkheden vind u HIER.

 


Gepost: maandag 11 april, 2011

'We gooien nooit mallen weg'

 

Na de diefstal van bronzen plaquettes bij het Nationaal IndiŽ-monument heeft bronsgieterij Sillen in Swalmen het erg druk met het gieten van nieuwe.

Lees HIER het hele artikel in Dagblad De Limburger.

 

 

 

 


Gepost: dinsdag 05 april, 2011

Gestolen plaquettes worden vervangen

 

U heeft kunnen lezen en volgen dat in december  53 bronzen plaquettes zijn gestolen en 19 stuks zwaar werden beschadigd. Wij hebben u toegezegd u tussentijds te informeren over de stand van zaken. Inmiddels heeft de verzekeringsmaatschappij de totale schade vastgesteld op Ä 105.250,- waarvan een bedrag van Ä 102.750,- is vergoed. Ons eigen risico bedraagt Ä 2.500,-.
Uit oogpunt van veiligheid zijn ook de overige 109 plaquettes veilig opgeborgen. De kosten voor het herstellen en terugplaatsen hiervan bedragen Ä 23.300,-. De verzekering heeft vooralsnog besloten deze kosten niet te vergoeden. Het bestuur is echter van mening dat het Nationaal IndiŽ-monument zo spoedig mogelijk moet worden hersteld en heeft opdracht gegeven tot het vervangen en herstellen van de plaquettes. In mei en juni worden de bronzen platen weer teruggeplaatst. In overleg met onze leverancier worden de plaquettes op een betere wijze bevestigd.
 

Daarnaast onderzoekt de gemeente Roermond samen met het Ministerie van Defensie de technische en financiŽle haalbaarheid voor het aanbrengen van cameraís om ook gedurende de nachtelijke uren toezicht te houden. De totale aanlegkosten bedragen Ä 22.000,-. De jaarlijkse kosten voor onderhoud en uitlezen van de beelden bedragen Ä 9.000,-.
De Provincie Limburg en de gemeente Roermond hebben inmiddels hiervoor een bijdrage toegezegd.

 

De Lions Roermond en regio, meerdere reŁnieverenigingen en de Stichting Vrienden van het Monument hebben aangeboden financieel bij te dragen in de kosten van vervanging en herstel indien dat noodzakelijk mocht zijn. Van verschillende zijden zijn bijdragen ontvangen.
 

Hoewel het totale tekort nog niet precies bekend is worden bijdragen zeer op prijs gesteld op onze bankrekening 17.41.74.039 onder vermelding van 'plaquettes'. Wilt u  zich aanmelden als 'Vriend van het monument', klik dan HIER.  De herinnering aan onze gesneuvelde sobats vraagt van ons dat wij op 3 september weer bij een geheel hersteld monument kunnen ge- en herdenken.
 


Gepost: woensdag 05 januari, 2011

'Goede Doel' Koninginnebal 2011: Nationaal Herdenkingspark Roermond

 

De Lions Roermond Regio organiseert ook in 2011 het Koninginnebal. En ook dit jaar zal de Lions Roermond Regio zich inzetten om een financiŽle bijdrage te leveren aan het Nationaal Herdenkingspark Roermond en haar monumenten. Zeker na de vernieling en diefstal van de bronzen plaquettes bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962.

Het Koninginnebal 2011, op zaterdag 30 april, wordt weer een stijlvolle gala-avond in TheaterHotel De Oranjerie te Roermond.

Voor meer informatie: www.koninginnebal-roermond.nl

 


Gepost: woensdag 05 januari, 2011

Alle plaquettes zijn verwijderd

 

Om verder geen risico te lopen zijn ook alle niet gestolen plaquettes voorlopig van hun plek gehaald en elders opgeslagen. Herstel en terugplaatsing van de gedenkplaten vindt plaats na installatie van de bewakingscamera's. In navolging heeft ook het Ministerie van Defensie besloten om de plaquettes bij het Monument voor Vredesoperaties voorlopig allemaal weg te halen.

 


 


Gepost: maandag 03 januari, 2011

Indrukwekkende onthulling plaquette Dakota 079

 

Precies vijftig jaar na het tragische ongeval met de Dakota 079 van de Marine Luchtvaartdienst onthulden de weduwen van sergeant Gerrit Bontius, sergeant Reinder Mulder, korporaal Rinus van de Wiel en korporaal Frits Immers en de zoon van luitenant-ter-zee 2OC Benno Smits op zondag 2 januari tijdens een sobere maar indrukwekkende herdenking, de bronzen gedenkplaat. Kapitein-ter-zee Wolter Sillevis Smitt zei ondermeer: "In de jaren na het ongeval heeft de onzekerheid over wat er gebeurd is, veel te lang geduurd. Ook was er niet de aandacht voor u als nabestaanden, voor uw terechte gevoelens van boosheid, onbegrip en vertwijfeling, die wij nu vanzelfsprekend vinden. Ik bied u daarvoor, namens de Koninklijke Marine, mijn welgemeende excuses aan."

Na de onthulling blikte ook weduwe Irene Mulder terug op de fatale dag en zei ondermeer. "Het was niet hun fout. Ik ben zielsdankbaar dat de bemanning nu uit de vergetelheid is geraakt.Ē Tijdens het eerbetoon vloog een Dakota van de Dutch Dakota Association driemaal over het Nationaal IndiŽ-monument. Na het uitspreken van het gebed voor de marinevlieger en het spelen van de Last Post, hielden de aanwezigen ťťn minuut stilte.


 

   

Volg ons

Stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962

Postbus 1302

6040 KH  ROERMOND

Mobiel: 06 55 32 83 06

e-mail: secretariaat

Bezoekadres:

Maastrichterweg 19

6041 NZ  ROERMOND

GPS: N 51.10.979 E 5.59.314

 

© NIM