Banner
Banner

 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

Gepost: vrijdag 12 oktober 2012

Foto's herdenking 2012 zijn aan het fotoalbum toegevoegd

De foto's van de 25e herdenking op zaterdag 1 september, zijn aan het fotoalbum toegevoed. U kunt de foto's meteen bekijken door HIER te klikken.

 

 

 

 


Gepost: vrijdag 6 september 2012

Declamatie Hans van Bergen nu ook hoorbaar

De declamatie van Hans Van Bergen, uitgesproken tijdens de 25e herdenking op zaterdag 1 september, is nu ook in al zijn omvang HIER, via podcast te beluisteren.

 

 

 

 


Gepost: vrijdag 7 september, 2012

Herdenking De Basis, Doorn

Donderdag 6 september waren ruim 100 veteranen en hun partners naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond getogen om in intieme kring de jaarlijkse herdenking van stichting De Basis uit Doorn bij te wonen. Bijzondere muzikale ondersteuning was er van het Seniorenorkest uit Leudal.

 

 

 


Gepost: dinsdag 4 september 2012

Voorzitter te gast bij TVLimburg

Voorzitter Pascal Limpens was maandagmiddag een van de gasten in de uitzending van de regionale omroep TVLimburg. In het live-programma 'Limburg Vandaag' had TV presentatrice Joes Boonen een gesprek met Pascal naar aanleiding van de 25e herdenking en het bezoek van de Kroonprins aan het monument.

 

 

 


 

Gepost: maandag 3 september 2012

Toespraak minister van Defensie Hans Hillen toegevoegd

De toespraak van de minister van Defensie de heer Hans Hillen, uitgesproken ter gelegenheid van de 25e nationale jaarlijkse herdenking bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 op 1 september 2012 is toegevoegd. Eveneens zijn toegevoegd de toespraken van de voorzitter van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962, de heer Pascal Limpens en de declamatie van mevrouw Schouten-Minten. U kunt de toespraken vinden onder de knop TOESPRAKEN. De overige toespraken volgen zo snel mogelijk.

 


 

Gepost: maandag 3 september 2012

Toespraak generaal Tom Middendorp toegevoegd

De toespraak van de Commandant der Strijdkrachten, generaal T.A. Middendorp die hij hield tijdens de herdenkingsbijeenkomst op zaterdag 1 september in TheaterHotel De Oranjerie, is toegevoegd. U kunt de voordracht vinden onder de knop TOESPRAKEN of meteen door HIER te klikken. De overige toespraken volgen zo snel mogelijk.

 

 

 


 

02 september 2012

25e Nationale Herdenking vol emoties onder stralend weer

Prins Willem-Alexander heeft zaterdagmiddag 1 september de eerste krans gelegd bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962. Dat deed hij in aanwezigheid van minister Hans Hillen van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en ruim 20.000 IndiŽ-veteranen, familieleden en nabestaanden. Minister Hillen zei in zijn toespraak tot de veteranen dat Nederland en IndonesiŽ van elkaar scheidden in een sfeer van verwijt en onbegrip. Hij prees het huidige IndonesiŽ als belangrijke democratie en vroeg beide landen om niet alleen terug, maar vooral vooruit te kijken. "Nieuwe vriendschap begint niet met te onderzoeken wat er allemaal mis is gegaan", zei Hillen. Hij pleitte voor een relatie met IndonesiŽ die uitgaat van wederzijdse waardering. Tegen de IndiŽ-veteranen: "Voor u weegt de herinnering nog zwaarder, omdat u amper erkenning kreeg voor de vele moedige inspanningen die u en uw gesneuvelde kameraden verrichtten. De opgestoken duim die u verdiende werd zo vaak een neergetrokken mondhoek", sprak hij over de nasleep en het debat in Nederland na afloop van de strijd.

 


 

19 augustus 2012

Kom zoveel mogelijk per trein naar de Herdenking

 

Bezoekers van de herdenkingsbijeenkomst in TheaterHotel De Oranjerie die met eigen vervoer komen wordt dringend geadviseerd om hun auto bij het Herdenkingspark te parkeren. Vandaar rijden er pendelbussen naar het TheaterHotel. Parkeerkosten in de parkeergarage van het TheaterHotel zijn voor eigen rekening, bovendien zijn de parkeermogelijkheden beperkt. U wordt verwacht bij de hoofdingang van TheaterHotel De Oranjerie, zoals afgebeeld op uw entreekaart.
 

 


 

07 augustus 2012

Prins van Oranje en minister Hillen aanwezig bij 25e nationale herdenking

 

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en de minister van Defensie, drs. J.S.J. Hillen, wonen zaterdag 1 september in Roermond de 25e nationale herdenking bij van de Nederlandse militairen die in de periode 1945-1962 vielen tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-IndiŽ en Nieuw-Guinea. De Prins van Oranje legt een krans bij het Nationaal IndiŽ-monument. Minister Hillen legt namens het kabinet en de krijgsmacht een krans.

 

 


 

02 augustus 2012

Oudste Ridder Militaire Willems-Orde overleden
 

De oudste Ridder in de Militaire Willems-Orde, de 98-jarige Frits Jan Willem den Ouden, is dinsdag overleden. Dat maakte Defensie woensdag bekend. Den Ouden kreeg de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding in 1942. Hij verdiende zijn sporen onder meer door zijn inzet tegen de Japanners in Nederlands-IndiŽ tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 


 

01 augustus 2012

Met de trein naar de Nationale Herdenking in Roermond


De NS zet ook dit jaar weer extra treinen en extra lange treinen in om u op 1 september naar Roermond te brengen. Wij adviseren u zoveel mogelijk hiervan gebruik te maken. Wilt u op andere tijden reizen, kijk dan op ns.nl/reisplanner.

Wij adviseren u ook om voldoende drinkwater mee te nemen en een beschermmiddel tegen zon en regen.

Een overzicht van de extra treinen met vertrek- en aankomsttijden staat HIER.

 


 

23 juli 2012

Zondag 2 september:

Veteranen-gedenkdienst in de Minderbroederskerk te Roermond (PKN)

Aansluitend aan de Nationale Herdenking op 1 september bij het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962, organiseert de protestantse gemeente Roermond zondag 2 september om 10.00 uur een dienst in de Minderbroederskerk in Roermond, waarin zij expliciet aandacht wil schenken aan het lot van voormalig militairen. Voorganger is landmachtpredikant ds. Alfred Lubbinge uit Weert. Op deze wijze wil onze kerk aansluiten bij de landelijke herdenking en nodigt zij ieder, die zich hierdoor daardoor aangesproken voelt, van harte uit om deze kerkdienst bij te wonen.

Het adres van het kerkgebouw is: Minderbroederssingel 15 F Roermond. Parkeren op de singel is tot twaalf uur toegestaan.
Voor meer informatie, kunt u ook de
website van de kerk raadplegen.

 


 

03 juli 2012

Uitnodigingen voor de 25ste herdenking zijn verstuurd

De uitnodigingen voor de Jubileumbijeenkomst in TheaterHotel De Oranjerie alsmede voor de 25ste Nationale Herdenking beide op zaterdag 1 september 2012, zijn verstuurd.
Veteranen kunnen voor bijwoning van de herdenking met gebruikmaking van hun veteranenpas, gratis treinvervoer naar Roermond en weer terug naar huis, aanvragen bij het Veteranen Instituut (Postbus 250, 3240 AG Doorn, telefoon (0343) 47 41 50). Bekendmakingen hierover staan in Checkpoint en andere militaire periodieken.
 

02 junl 2012

Mailing naar kransleggers verstuurd

De voorbereidingen voor de 25e Nationale Herdenking op 1 september zijn al volop aan de gang. De eerste werkvergaderingen met alle betrokken instanties hebben al plaatsgevonden. De mailing, met brief, nota en  bestelformulier, aan de instanties die een krans gaan leggen verstuurd.

 

 


 


Donderdag 28 juni, 2012

Bezoek veteranencruise 2012 aan Nationaal Herdenkingspark


Gisteren brachten ongeveer 60 gehandicapten veteranen met hun begeleiders een bezoek aan het Nationaal Herdenkingspark Roermond. De veteranen werden vanaf het Rode Kruis vakantieschip J. Henri Dunant met Rode Kruisbusjes en Defensiebussen naar het Nationaal IndiŽ-monument vervoerd, onder begeleiding van motorrijders van de Koninklijke Marechaussee. Om 14.00 uur werden de veteranen verwelkomd door mevrouw Swinkels van het Nationaal Katholiek Thuisfront en waarnemend burgemeester Henk van Beers van Roermond. Leerlingen van het Gilde ROC uit Roermond, burgervrijwilligers en militairen van 400 GNK bataljon begeleiden de veteranen. De veteranen kregen een toelichting over het ontstaan en functie van het Nationaal IndiŽ-monument, het Monument voor Vredesoperaties en de Herdenkingsboog, alsmede hun onderlinge relatie. Na een korte overdenking door de aalmoezenier legden alle aanwezigen witte anjers bij de monumenten. De foto's zijn aan het fotoalbum toegevoegd. U kunt ze meteen bekijken door HIER te klikken.
 


Zondag 10 juni, 2012

Herdenking Limburgse Veteranendag 2012


Onder stralend weer was zaterdag een indrukwekkende herdenking bij het Monument voor Vrederoperaties waarbij, naast vele veteranen, onder andere Albert Hoeben, de enige Limburgse ridder van de Militaire Willems-Orde, de Gouverneur van Limburg en waarnemend burgemeester van Roermond aanwezig waren. Aansluitend een mooie parade en defilť en een voortreffelijke nazit met spectaculair optreden van de Maastrichtse Verkennersband op het Munsterplein. De declamatie, 'De verzwegen verhalen van onze veteranen',
geschreven en voorgedragen door de Roermondse dichter Hans van Bergen, kunt u HIER nalezen.
 


Zondag 10 juni, 2012

Herdenking bemanningsleden crash Martin Mariner in Goa, IndiŽ


Vandaag was er een waardige, intieme herdenking van de acht bemanningsleden die op 10 juni 1959 om het leven kwamen bij de crash van de tweemotorige amfibische Martin Mariner P306 in Goa. Een kleine vijfentwintig nabestaanden waren naar de ceremonie in het Nationaal Veteranenpark Roermond gekomen. Na een korte toespraak en een gedicht was er een moment van bezinning, waarna er bloemen werden gelegd.

 

 


Zondag 10 juni, 2012

Zaterdag 23 juni: Limburgse Veteranendag


De Limburgse Veteranendag wordt dit jaar op zaterdag 23 juni weer in Roermond gehouden. Het programma begint om 10.00 uur en bestaat uit drie onderdelen: een herdenking bij het Monument voor Vredesoperaties in het Nationaal Herdenkingspark Roermond, een korte parade door de binnenstad van Roermond met een defilť, gevolgd door een gezellig samenzijn. Meer info: www.limburgseveteranendag.nl.

 

 


Dinsdag 11 januari, 2012

Herdenkingsbijeenkomst Het Eldershuis


Op dinsdag 17 januari houdt Het Eldershoes uit Hoensbroek, het oudste veteranen-inloophuis in Nederland, een herdenkingsplechtigheid bij het Monument voor Vredesoperaties. Tijdens de herdenking wordt de achtste verjaardag van Het Eldershoes herdacht, de veteranen die sinds de opening zijn overleden en de veteranen die tijdens de vredesoperaties waar ook ter wereld, hun leven gelaten hebben. Aalmoezenier Liduin van den Broek zal in gebed voorgaan, waarna er bloemen gelegd kunnen worden. Ook zal er een moment van stilte zijn. Na de herdenking is er het Generaal-Spoorpaviljoen een informele afsluiting.


 

   

Volg ons

Stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962

Postbus 1302

6040 KH  ROERMOND

Mobiel: 06 55 32 83 06

e-mail: secretariaat

Bezoekadres:

Maastrichterweg 19

6041 NZ  ROERMOND

GPS: N 51.10.979 E 5.59.314

 

© NIM