Banner
Banner

 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

Gepost 03 december 2014

Ridder Militaire Willems-Orde voor majoor Gijs Tuinman

 

Ridder Militaire WillemsordeKoning Willem-Alexander heeft oud-commando Gijs Tuinman vandaag de ridderslag gegeven.
Dat gebeurde tijdens een militaire ceremonie op het Binnenhof in Den Haag. De 35-jarige majoor werd daarmee Ridder der Militaire Willems-Orde der vierde klasse.

 Tuinman kreeg de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor heldhaftig en moedig optreden in Afghanistan. Hij was in zijn optreden 'creatief'', opereerde 'tactisch weloverwogen' en altijd 'op resultaat gericht', aldus koning Willem-Alexander. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert prees Tuinmans 'uitzonderlijke prestaties'.
De koning noemde een aantal operaties in Afghanistan waarvoor majoor Tuinman de Willems-Orde heeft gekregen. Dat gebeurde in het najaar van 2009 toen hij leiding gaf aan enkele tientallen militairen van Taskforce 55 in Uruzgan. Een van de geprezen operaties was de redding van de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt die de missie uiteindelijk niet overleefde. Familie van Van de Rijdt was bij de ceremonie op het Binnenhof aanwezig.

Het bestuur en medewerkers van het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 feliciteren majoor Gijs Tuinman met deze hoogste Koninklijke onderscheiding.


 

Gepost 29 november 2014

Databank onderscheidingen online

dapperheidsonderscheidingenDe databank dapperheidsonderscheidingen staat online. De lancering was vanmiddag 29 november bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag. Door de toekenning van de Militaire Willems-Orde (MWO) aan Marco Kroon in mei 2010 en aan Gijs Tuinman in december 2014 is de aandacht voor dapperheidsonderscheidingen sterk toegenomen. Reden voor het NIMH de 'databank dapperheidsonderscheidingen' beschikbaar te stellen voor historisch en genealogisch onderzoek. In deze unieke databank zijn voor het eerst vrijwel alle namen van dragers van Nederlandse dapperheidsonderscheidingen tussen 1815 en 2000 samengebracht. Het is mogelijk te zoeken op achternaam, op onderscheiding of op periode waarin een onderscheiding per Koninklijk Besluit is toegekend. Bij iedere persoon is, wanneer bekend, het wapen of dienstvak vermeld, evenals de missie of actie waarvoor de onderscheiding is toegekend. Ook de dragers van de Bronzen Leeuw, het Kruis van Verdienste en het Bronzen Kruis zijn in de databank te vinden.


Gepost 18 november 2014

Mede-oprichter Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 overleden

 

Bun de VriesWij ontvingen het droevige bericht van het overlijden van ons erelid en oud-bestuurslid Bernard (Bun) de Vries afgelopen zondag 17 november. Het bestuur van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 toont haar diepe respect voor alles wat Bun de Vries voor de stichting en veteranen heeft betekend en zal hem in grote dankbaarheid blijven herinneren. Zijn innemende persoonlijkheid en positieve instelling zullen ons tot voorbeeld zijn. Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen en wensen hen kracht en steun toe bij het dragen van dit verlies.

Het overlijdensbericht kunt u HIER vinden.

 


Gepost 15 november 2014

Foto's Nationale Herdenking 2014 aan het fotoalbum toegevoegd

 

Herdenking 2014Foto's van de nationale Herdenking 2014 zijn aan het fotoalbum toegevoegd, U kunt de foto's meteen bekijken door HIER te klikken, of door op de knop Fotoalbum te klikken.

 


Gepost: 15 november 2014

Een veteraan vertelt in het Generaal Spoorpaviljoen zijn verhaal

Math WeijersVrijdag 28 november zal Math Weijers, die werd uitgezonden naar Libanon 1991/92 en naar SyriŽ 1995/96 als VN-waarnemer en vervolgens in 1999 met KFOR 1 naar ItaliŽ en in 2002/2003, 2005 en 2009 op ISAF missies naar Afghanistan, over zijn ervaringen tijdens deze missies in beeld en geluid verslag doen.
Limburgse veteranen, wapenbroeders, maar ook andere belangstellenden vergezeld van eventuele partners, zijn van harte uitgenodigd in het Generaal Spoorpaviljoen Maastrichterweg 19 in Roermond. De avond begint om 19.00 uur en aanmelden is gewenst. Dat kan via het mailadres: veteranentreffen1roermond@gmail.com of telefonisch via: 06-36275960. Graag aangeven met hoeveel personen u komt.


 

Gepost: 15 oktober 2014
Fakkeltocht en bezinning bij Monument voor Vredesoperaties

FakkeltochtVrijdag 25 oktober is er wederom een herdenking bij het Monument voor Vredesoperaties in Roermond waarbij alle Nederlandse militairen die tijdens vredesoperaties zijn gesneuveld, worden herdacht en waarbij bezinning en ontmoeting centraal staan.
Na een korte bezinningsbijeenkomst in Kapel in ít Zand gaan de deelnemers in een stoet met brandende fakkels naar het Monument voor Vredesoperaties in het Nationaal Veteranenpark. Na een korte overweging en een moment van stilte zullen er bloemen worden gelegd bij de plaquettes met namen van omgekomen militairen.


 

Gepost: 29 september 2014

Veteraan Nol Kuijk en zijn herinneringen in foto's
 

Fotoboek 28 12 28 185In december 2010 heeft IndiŽ-veteraan Nol Kuijk in familiekring een fotoboek uitgegeven getiteld: 'FOTOBOEK 28 12 28 185', waarin fotoís en andere wetenswaardigheden over zijn diensttijd in Nederlands-IndiŽ zijn opgenomen. Er was zoveel belangstelling voor deze uitgave, dat zijn nicht besloot het boek op het wereld wijde web te zetten: www.gwkuijk.nl/nol-kuijk. Na het lezen en/of downloaden wordt u verzocht een bijdrage over te maken op de bankrekening van stichting ĎVRIENDEN VAN HET MONUMENT'.
Onlangs is er een herdruk verschenen van het FOTOBOEK. Deze HERDRUK (aangevuld met een C-gedeelte) kunt u op de website van de uitgever raadplegen: www.uitgeverijkuijk.nl. U ziet daar vermeld dat per verkocht exemplaar een bedrag aan stichting ĎVRIENDEN VAN HET MONUMENT' wordt overgemaakt.

 


Gepost: 19 september 2014

Thuisfrontafdeling: verslag Herdenking Nationaal IndiŽ-monument

ThuisfrontOp de website van de thuisfrontafdeling, bestemd voor het thuisfront van militairen die op uitzending gaan en andere belangstellenden, staat een verslag van de Nationale Herdenking op 6 september. Het artikel, uit de pen van Rianne Uijtdewillegen, is het lezen meer dan waard. U kunt het artikel HIER vinden.


 Gepost: 18 september 2014

Op 26 september verteld weer een veteraan zijn verhaal
 

Wiel CreemersVeteranen, Wapenbroeders en belangstellenden kunnen in het kader van 70 jaar bevrijding van Limburg gaan luisteren naar Wiel Creemers, een oorlogsveteraan, die gaat vertellen over zijn oologservaringen als 18 jarige in Montfort. Deze rasverteller bieden we een podium om te verhalen over zijn dorp, dat getroffen werd door 4 geallieerde bombardementen. In beeld en verhaal zullen we getuigen kunnen zijn van Wielís vertelling.
De gedegen presentatie over Koeweit en Irak van Josz op 29 augustus jl. bood alle veteranen en belangstellenden weer zeer veel informatie over Irak. Zijn ervaringen en beleving hebben ons allen diep getroffen, een reden te meer op de ingeslagen weg voort te gaan.
Vrijdagavond 26 september om 19.00 uur vindt het achtste treffen van Limburgse veteranen plaats in het Nationaal Herdenkingspark Roermond aan de Maastrichterweg 19 in Roermond.
Aanmelden is gewenst en kan telefonisch via 06-36275960 of via: veteranentreffen1roermond@gmail.com


Gepost: 17 september 2014

Erepenning voor voormalig bestuurslid

Roger van SchooteVoormalig bestuurslid Roger van Schoote (1959) uit het Limburgse Reuver heeft de zilveren Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon ontvangen. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij in november j.l. met gevaar voor eigen leven een neergeschoten vrouw in veiligheid bracht.
Van Schoote ontving de Erepenning uit handen van burgemeester Petra Dassen-Housen van de gemeente Beesel. Op 7 november vorig jaar schoot een man in Reuver zijn ex-vriendin op straat neer. Van Schoote sleepte haar in nabijheid van de zwaarbewapende schutter zijn woning in. De 44-jarige gewapende man bracht diezelfde middag zichzelf en zijn 3-jarige dochter om het leven. De gemeente Beesel wil met de toekenning namens de nabestaanden en de gemeenschap 'diepe dankbaarheid uitdrukken voor de moed van Van Schoote op die bewuste dag in Reuver'. De Erepenning werd ingesteld in 1822 en is na de Militaire Willems-Orde uit 1815, de oudste Nederlandse dapperheidsonderscheiding.
Het bestuur van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 feliciteert Roger van Schoote van harte met deze onderscheiding. Het artikel dat verscheen in Dagblad De Limburger, kunt u HIER inzien.

 


Gepost: 8 september 2014

Toespraken toegevoegd

Copyright Nationaal Indie-monumentDe toespraken van staatssecretaris Martin van Rijn, voorzitter van de stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 Pascal Limpens, Aalmoezenier Liduin van den Broek, Hans van Bergen en Hermy Heymann oud-marinier en Cambodja-veteraan, zijn toegevoegd. U kunt ze vinden onder de knop TOESPRAKEN of meteen door HIER te klikken.

 

 


Gepost: 11 juli 2014

Ridder MWO Albert Hoeben overleden

Ridder MWO Albert HoebenRidder Militaire Willems-Orde (MWO) Albert Hoeben is donderdag 10 juli in zijn woonplaats, het Limburgse Stramproy, op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bekendgemaakt. De oud-marinier Hoeben was nog een van de weinige dragers van de MWO, de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding, die hij in 1947 kreeg van koningin Wilhelmina voor zijn dappere gedrag tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-IndiŽ. In de onlangs verschenen documentairefilm Helden, over dragers van dapperheidsonderscheidingen, vertelt Hoeben hoe hij als korporaal in Nederlands-IndiŽ met gevaar voor eigen leven de tegenstander overmeesterde en ontwapende. Op de foto Albert Hoeben links tijdens de Nationale Herdenking in Roermond op 7 september 2013.

Bekijk HIER de video als Eerbetoon aan RMWO A. Hoeben (bron: NIMH)

 


Gepost: 19 juni 2014

Toezeggingen hoogwaardigheidsbekleders
 

Namens het Koninklijk Huis zal de Chef Militair Huis, tevens adjudant-generaal van de Koning, Generaal-Majoor Hans van de Louw de herdenking bijwonen; zal drs Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens het Kabinet de herdenkingstoespraak houden en legt Anouchka van Miltenburg, voorzitter van de 2e Kamer namens de Staten Generaal een krans.

 


Gepost: 15 juni 2014

Uitnodigingen voor de Nationale herdenking zijn verstuurd
 

De voorbereidingen voor de Nationale Herdenking op 6 september bij het Nationaal IndiŽ-monument zijn in volle gang. De eerste werkvergadering met alle betrokken instanties heeft inmiddels plaatsgevonden. Niet alleen de uitnodigingen voor het bijwonen van de Nationale Herdenking zijn verstuurd maar ook de brief aan de instanties die een krans willen leggen. Veteranen kunnen voor bijwoning van de herdenking met gebruikmaking van hun veteranenpas, gratis treinvervoer naar Roermond en weer terug naar huis, aanvragen bij het Veteranen Instituut (Postbus 250, 3240 AG Doorn, telefoon (0343) 47 41 50). Bekendmakingen hierover vindt u in Checkpoint en andere militaire periodieken.


Gepost: 15 mei 2014

Op 30 mei verteld weer een veteraan zijn verhaal
 

embleemVrijdagavond 30 mei om 19.00 uur is het zesde Veteranentreffen voor Limburgse veteranen en wapenbroeders in het Generaal Spoorpaviljoen in het Nationaal Herdenkingspark Roermond. Bedoeling blijft om veteranen, actieve en post actieve militairen maandelijks bij elkaar te brengen en hen hun verhaal te laten vertellen. Op deze avond zal de heer Edwin Jacobsz verslag doen van ervaringen opgedaan tijdens zijn plaatsing van 9 juli 1991 tot 28 juli 1992 als Contingent commandant tevens Signals Advisor to the Force commander bij de MFO (Multinational Force & bservers) in de SinaÔ. Limburgse veteranen, wapenbroeders met partner, maar ook belangstellenden zijn van harte uitgenodigd op 30 mei in het Generaal Spoorpaviljoen. Aanmelden is gewenst en kan telefonisch via 06-36275960 of via via: veteranentreffen1roermond@gmail.com


Gepost: 22 april 2014

Vriendendag in Bronbeek
 

BronbeekDe foto's van de Vriendendag 2014 zijn aan het Fotoalbum toegevoegd.

 

 

 

 

 


Gepost: 15 april 2014

Commandant Landmacht fietst met Erben Wennemars via Roermond naar Utrecht
 

Erben WennemarsOp 21 en 22 april fietst commandant landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, in het kader van 200 jaar Koninklijke Landmacht met zijn ondercommandanten en een aantal prominenten van Waterloo via Roermond naar Utrecht.

De historische fietstocht Ď200 jaar voor de Toekomstí staat naast herdenken geheel in het teken van het Jeugdsportfonds. De landmacht heeft zich tijdens zijn jubileumjaar volgens het motto Ď Wie jarig is, trakteert!í verbonden aan dit bijzondere goede doel. Concreet betekent dit dat de landmacht een jaar lang werkt aan de naamsbekendheid van het Jeugdsportfonds; jubileumactiviteiten die tot giften leiden, gaan naar deze organisatie. Namens het Jeugdsportfonds nemen Marianne Vos en Erben Wennemars deel. Vanwege de bijzondere band die het Hoofdkwartier van het Commando Landstrijdkrachten met de stad Utrecht onderhoudt, fietst er een delegatie van de projectorganisatie ĎLe Tour Utrechtí mee. Zij organiseren de Grand Dťpart van de Tour de France 2015 in Utrecht. Ook de Tourstart is verbonden aan het Jeugdsportfonds.

Tijdens de tweedaagse tocht wordt een drietal stops gemaakt: op 21 april bij het Monument Vredesoperaties in Roermond  waar commandant landstrijdkrachten samen met een Nieuw-Guinea veteraan een krans zal leggen. Dit gebeurt onder het toeziend oog van de Roermondse loco-burgemeester W.A.J. Kemp, wethouder F.J. Pleyte en de directeur van het Veteraneninstituut, de heer F. Marcus.

Tijdens de tweede dag wordt respectievelijk halt gehouden bij het monument van het regiment Stoottroepen in Beneden-Leeuwen en op de Grebbeberg in Rhenen. De deelnemers aan Ď200 voor de Toekomstí krijgen aan het eind van de middag een feestelijk onthaal met de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen op de Kromhoutkazerne, de thuisbasis van het landmachthoofdkwartier.

De fietstocht Ď200 voor de Toekomstí vormt de symbiose van de Ďweek van de landmachtí op 22 en 23 april. In plaats van het open stellen van een kazerne zoals voorgaande jaren, trekken landmachtmilitairen de samenleving in. Dinsdag 22 april staan zij voor de klas onder de titel 'praten met soldaten' en op woensdag 23 april treden landmachtmilitairen op minimaal 200 locaties met Nederland in contact. Nederland militairen in contact met de mensen voor en namens wie zij optreden om te vertellen, laten zien of ervaren wat militairen doen en wat het betekent om militair te zij'.

 


 

Gepost: 12 april 2014

25 april: vijfde Veteranentreffen in Generaal Spoorpaviljoen
 

Vrijdagavond 25 april is om 19.00 uur het vijfde veteranentreffen van Limburgse veteranen. Ook weer in het Generaal Spoorpaviljoen in het Nationaal Herdenkingspark Roermond aan de Maastrichterweg 19 in Roermond. Wiel Creemers zal op deze avond vertellen over zijn uitzending van november 1946 tot september 1949 naar Nederlands Oost-IndiŽ.
Limburgse veteranen, wapenbroeders met partner, maar ook belangstellenden zijn van harte uitgenodigd. Aanmelden is gewenst en kan telefonisch via 06-36275960 of door een e-mail te sturen naar: veteranentreffen1roermond@gmail.com

Aanmelding gegevens: Telefonisch: 06-36275960 of via
via: veteranentreffen1roermond@gmail.com

 


Gepost: 10 februari 2014

28 maart: vierde Veteranentreffen in Generaal Spoorpaviljoen
 

Wapenbroeders bieden weer een podium aan veteranen. De professionele en meeslepende presentatie over Libanon van Leon Heber en zijn echtgenote Kathryn maakte veel los bij menige veteraan op de laatste vrijdag van februari. Een reden te meer om op de ingeslagen weg voort te gaan. Vrijdagavond 28 maart om 19.00 uur vindt het vierde veteranentreffen van Limburgse veteranen plaats in het Nationaal Herdenkingspark Roermond, Maastrichterweg 19 aldaar. Bedoeling is om veteranen maandelijks bij elkaar te brengen en hun verhaal te laten vertellen.
In dit kader zal deze vrijdag een veteraan vertellen over zijn uitzending als VNíer in de Hoorn van Afrika van november 2000 tot augustus 2001: UNMEE (United Nations Mission Eritrea Ė Ethiopia) & Djibouti.

Het beloofd weer een enerverende avond te worden geŽntameerd door dienstverlening en bestuur Bond van Wapenbroeders Afdeling Roermond. Limburgse veteranen, wapenbroeders met partner, maar ook belangstellenden zijn van harte uitgenodigd op 28 maart. Aanmelden is gewenst en kan via onderstaande gegevens plaatsvinden.
Aanmelding gegevens: Telefonisch: 06-36275960 of via
via: veteranentreffen1roermond@gmail.com

 


 

Gepost: 28 februari 2014

Uitreiking hoge militaire onderscheiding in Roermond

NATO onderscheidingKapitein Burger ontving donderdag 27 februari de NATO Meritorious Service Medal, de hoogste onderscheiding binnen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Het opspelden van het ereteken door Air-Marshall Graham Stacey vond gelijktijdig plaats met de uitreiking van het Gevechtsinsigne aan Wachtmeester Stolp, 2 gouden medailles voor Langdurige, Eerlijke en Trouwe Dienst en veteranenspelden aan 46 Nederlandse militairen. De ceremonie was op donderdag 27 februari bij het Monument voor Vredesoperaties in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond.
Kapitein Burger ontving de onderscheiding omdat zij zich bijzonder onderscheiden heeft als Gender Advisor in Afghanistan. Het gevechtsinsigne wordt uitgereikt aan militairen die onder vuur handelingen hebben verricht die niet uitsluitend voor de eigen veiligheid waren, de gouden medaille wordt uitgereikt aan soldaten en onderofficieren voor 36 jaar Langdurige, Eerlijke en Trouwe Dienst.
De veteranenspeld is een ereteken voor actief dienende militairen met uitzendstatus, die hiermee officieel de status van veteraan verkrijgen. Meer foto's van de ceremonie staan in het fotoalbum, u kunt de foto's meteen zien door
HIER te klikken.

 


Gepost: 10 februari 2014

Derde Veteranentreffen in Generaal Spoorpaviljoen
 

Vrijdagavond 28 februari is om 19.00 uur alweer het derde Veteranentreffen voor Limburgse veteranen in het Nationaal Herdenkingspark Roermond aan de Maastrichterweg in Roermond. Lťon Heber zal een presentatie geven over zijn uitzending naar Libanon. De bedoeling is om iedere laatste vrijdag van de maand om 19.00 uur bij elkaar te komen in het Trefpunt, in het Generaal Spoorpaviljoen om elkaar te informeren over uitzendingen waar ook ter wereld en de onderlinge banden aan te halen. Limburgse veteranen met partner zijn van harte uitgenodigd. Aanmelden is gewenst en kan via: veteranentreffen1roermond@gmail.com of telefonisch op: 06-36275960.

 


Gepost: 03 februari 2014

Woensdag 16 april: Vriendendag in KTOMM Bronbeek

Het Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962 prijst zich gelukkig vele vrienden te hebben. Velen van hen hebben zich verenigd in de stichting 'Vrienden van het Monument' die als doelstelling heeft 'Het verlenen van financiŽle steun om zo tot in lengte van jaren, een blijvende en waardige herdenking veilig te stellen voor de militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die in het voormalige Nederlands-IndiŽ of in Nieuw-Guinea gesneuveld zijn'. Als dank ontvangen de 'Vrienden' ieder jaar het boekje met de teksten en fotoís van de herdenking. Daarnaast is er iedere twee jaar een 'Vriendendag'. Het programma op woensdag 18 april ziet er als volgt uit:

 • 11:00 uur: ontvangst met koffie en spekkoek in de zaal Kumpulan van Museum en Huize Bronbeek;

 • 12:00 uur: welkomstwoord door de voorzitter van de Stichting Vrienden van het Monument Wim Kemp;
  - financieel verslag door penningmeester Henk Aelmans;
  - toekomstvisie voorzitter Stichting Nationaal IndiŽ-monument Pascal Iimpens;
  - mededelingen en rondvraag;
  - aperitief met Indische maaltijd;
  - rondleiding door Museum Bronbeek voor belangstellenden;
  - informeel samenzijn met drankje;

 • 15:30 uur: einde bijeenkomst


Gepost: 11 januari 2014

31 januari: tweede veteranentreffen

 

veteranentrefpuntVrijdag 31 januari 2014 is om 19.00 uur het tweede veteranentreffen in het Generaal Spoorpaviljoen in het Herdenkingspark in Roermond. Henk van der Linden zal dan spreken over zijn uitzending naar Rwanda in het kader van Humanitaire Hulpverlening. Hij heeft ook een boek over deze episode in zijn leven geschreven. Het initiatief komt van Dienstverlening en bestuur van de Bond van Wapenbroeders Afdeling Roermond. Het is de bedoeling om iedere laatste vrijdag van de maand om 19.00 uur bij elkaar te komen om elkaar te informeren over onze uitzendingen waar ook ter wereld en de onderlinge banden aan te halen. Midden-Limburgse veteranen zijn met partner dan ook van harte uitgenodigd


 

   

Volg ons

Stichting Nationaal IndiŽ-monument 1945-1962

Postbus 1302

6040 KH  ROERMOND

Mobiel: 06 55 32 83 06

e-mail: secretariaat

Bezoekadres:

Maastrichterweg 19

6041 NZ  ROERMOND

GPS: N 51.10.979 E 5.59.314

 

© NIM