Tentoonstelling  
     
  menu  
 

Openingsbijeenkomst tentoonstelling ‘Japanse Hellships, Gevangen op zee’

Op 4 augustus j.l. verrichtten gouverneur Emile Roemer en Rosa van Dijk de openingshandeling voor de tentoonstelling Japanse Hellships, gevangen op zee’ in het Generaal Spoor paviljoen in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond.

Laatstgenoemde is kleindochter van Willem Cornelis Pieters, een van de 183.000 krijgsgevangen die tijdens de Japanse bezetting in de jaren 1942 – 1945 onder mensonterende erbarmelijke omstandigheden verscheept werden van de ene beruchte werkkamp naar de andere werkkamp door heel Azië om daar dwangarbeid te verrichten. Tijdens deze tochten vielen 22 tot 27 duizend dodelijke slachtoffers waaronder 2400 krijgsgevangen met Nederlandse nationaliteit. Van de 80 schepen die naar Japan voeren, vergingen er 24 door torpedering en/of bombardement door geallieerde duikboten of vliegtuigen oftewel door ‘friendlyfire’; ‘na onderzoek bleek dat de geallieerden de Japanse codes hebben gekraakt en al in 1943 wisten dat er zich krijgsgevangenen aan boord van de schepen bevonden; het militair strategisch doel om Japan te verzwakken was echter belangrijker dan het sparen van de levens van de krijgsgevangenen’ aldus Lody Pieters, lid RVA van Stichting Herdenking Slachtoffers van de Japanse Zeetransporten en dochter van een krijgsgevangene op hellship Hakushika Maru in haar toespraak.

Klik HIER voor het welkomstwoord en HIER voor de videoregistratie door Jo Kneepkens, voorzitter stichting Nationaal Indie-monument 1945-1962.
Klik HIER voor de toespraak en HIER voor de videoregistratie van Wim Kemp, voorzitter stichting Vrienden van het Monument en nabestaande van een krijgsgevangene op een hellship.
Klik HIER voor de lezing en HIER voor de videoregistratie van Lody Pieters, lid RVA stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten en nabestaande van een krijgsgevangene op een hellship.
Klik HIER voor de toespraak en HIER voor de videoregistratie  van gouverneur Roemer.

In het licht van de tentoonstelling organiseert het stichtingsbestuur een themalezing en dialoogbijeenkomsten met jongeren om met elkaar in gesprek te gaan over wat vrede en veiligheid betekent in onze huidige samenleving.
Door jongeren bewust te maken van de essentie van vrijheid kan het belang van vrijheid en veiligheid, ook op lokaal niveau, dichterbij en duidelijk worden; hoe klein ook, solidariteit en medemenselijkheid kan het verschil maken.

De tentoonstelling is te bezichtigen in het Generaal Spoorpaviljoen van 4 augustus tot en met 31 oktober van woensdag tot en met zondag, van 11.00 tot 16.00 uur.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 0655328306 of mailen naar: secretariaat@nim-roermond.nl


 
  menubalk