Tentoonstelling  
     
  menu  
 

Themalezing ‘Japanse Hellships, Gevangen op zee’

Vrijdag 15 september 2023 was de themalezing ‘Japanse Hellships, Gevangen op zee’ in Generaal Spoor paviljoen, Nationaal Herdenkingspark Roermond.

De videoregistratie van de themalezing staat HIER

De geschiedenis over de Japanse Hellships, waarmee duizenden krijgsgevangenen onder erbarmelijke en mensonterende omstandigheden per zeetransport zijn vervoerd van krijgsgevangenkamp naar krijgsgevangenkamp is voor velen een onbekende verhaal. Deze geschiedenis van oorlog heeft echter op het gezinsleven van generatie op generatie een ongekende impact gehad; een oorlog gaat immers nooit uit het hoofd. Daarom moeten we het verhaal van iedere betrokkene, een stuk van onze nationale geschiedenis aan alle kanten belichten en blijven doorvertellen.

Programma:
Welkomstwoord door Jo Kneepkens, voorzitter stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962

‘Achtergronden van de Japanse invasie en bezetting in Nederlands- Indië, en het beëindigen van de 'Grote Oost Azië- oorlog’. Wat betekende de Japanse bezetting eigenlijk voor de Europese en Indische bevolking door Joan Snellen van Vollenhoven o.a. adviseur van stichting Dialoog Nederland-Japan-Indonesië en secretaris bij The Corts Foundation en zoon van ouders die de Japanse gevangenkampen hebben overleefd.

Muzikaal intermezzo door Ursula Manait en Roeland Ruijsch

‘Hellships, Japanse zeetransporten in Zuidoost-Azië 1942-1945’ door Schout bij Nacht b.d. Henk Itzig Heine o.a. vicevoorzitter Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten. Ook zal hij ingaan op het specifiek lesmateriaal dat is ontwikkeld over deze geschiedenis..

Vindt u ook dat het verhaal aan onze jongeren doorverteld moet worden opdat zij vrede en vrijheid herkennen en omarmen?
Heeft ook een van uw familieleden de gruwelen van deze zeetransporten moeten ervaren?
Wilt u meer over de achtergronden weten?
Aanmelden: secretariaat@nim-roermond.nl / 065532830


De tentoonstelling is tot en met 31 oktober van woensdag tot en met zondag, van 11.00 tot 16.00 uur.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 0655328306 of mailen naar: secretariaat@nim-roermond.nl


 
  menubalk