Sara en Sanne  
     
  Menu  
 

Gedicht geschreven door een groep leerlingen van basisschool 't Kempke uit St. Odilienberg en voorgedragen door Sara Gootzen en Sanne de Wit, ter gelegenheid van de 32e Herdenking op 7 september 2019.

 

Sara Gootzen:
Toen wij hier voor het eerst kwamen wisten we niet wat we hier konden verwachten. Al die namen op de zuilen en plaquettes, zoveel mensen wonen er nog niet eens in ons dorp. Maar al snel werd ons duidelijk gemaakt dat iedere naam stond voor een gesneuvelde militair, de meesten in Indië en later ook bij alle vredesmissies waaraan Nederland heeft deelgenomen tot op de dag van vandaag.

Veelal jonge mannen, zo uit steden en dorpen geplukt die in een ver en vreemd land moesten proberen om orde en rust te brengen en daarbij hun leven verloren.

Wij kinderen weten niet wat het is om in een oorlog te leven met alle beperkingen en ontberingen die daarmee gepaard gaan.
Nooit hadden wij verwacht dat jullie nog met zovelen, oude en jonge veteranen en hun families hier naar toe zouden komen om jullie kameraden te herdenken.

Met aan de ene kant het Indië monument en aan de andere kant het monument voor vredesoperaties staan wij hier nu bij het verbindend monument, hetgeen al aangeeft wat de bedoeling is van deze herdenking namenlijk jonge en oudere veteranen verbinden.

Sanne de Wit:

Wie wij zeker niet mogen vergeten zijn de steeds grotere aantallen vrouwelijke militairen bij de krijgsmacht die ook aan allerhande missies deelnemen en dus met recht ook veteraan genoemd mogen worden.

Omdat ook bij de veteranen de vergrijzing toeslaat willen wij vanaf deze plek een beroep doen op de jongere generatie om hun werk te blijven voortzetten, zodat wij ook in de toekomst nog naar deze herdenkingen kunnen komen.

Heel veel respect hebben wij dan ook voor alle mensen hier, van bestuur tot de vele vrijwilligers die het mogelijk maken om deze herdenking ieder jaar weer te organiseren.

Om de vrede te bewaren en onze toekomst veilig te stellen zijn er ook nu nog militairen nodig die over een aantal jaren wellicht ook met hun familie hier komen om te herdenken.

Bedankt voor uw komst hier naar toe vanuit heel Nederland en een straks een goede reis naar huis.

  

 
  copyright